veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Sinistä vai punaista? Verkosta apua pihakukkien valintaan

Sinistä vai punaista? Verkosta apua pihakukkien valintaan
20.7.2015

Haluatko pihaasi helppohoitoisia kukkia, jotka kukoistavat useita vuosia? Sopivien lajikkeiden valinnassa auttaa Luonnonvarakeskuksen uusi verkkopalvelu. 

pihakasvitPihasi valoisuus ja maan laatu vaikuttavat siihen, mitkä monivuotiset koristekasvit siellä viihtyvät. Jos haluat katsella kukkia koko kesän, sinun kannattaa istuttaa eri aikoihin kukkivia lajikkeita.

Luonnonvarakeskus (Luke) on avannut verkossa perennahakupalvelun. Sivustolla voit etsiä perennoja esimerkiksi kukinta-ajan, kukinnan värin sekä valo- ja kasvupaikkavaatimuksen mukaan.

Palvelu sisältää lähes 200 perennaa, joista suurin osa on ollut mukana monivuotisessa Luonnonvarakeskuksen perennatutkimuksessa. Osa perennoista on käynyt läpi kantavertailututkimuksen, ja parhaat kannat on valittu lisäykseen. Huomattava osa perennoista on testattu kaupunkien ja seurakuntien alueilla tehdyissä kokeissa.

Palvelu sisältää tietoa perennojen korkeudesta, kukinnasta, kasvupaikkavaatimuksista ja käyttökokemuksista. Useimmista perennoista löytyy myös valokuvat.

Kestävyydessä on eroa

Useista perennalajeista on olemassa viljelykantoja, jotka kuuluvat samaan lajiin ja ovat pääpiirteissään samannäköisiä. Eroja voi kuitenkin olla esimerkiksi kasvin korkeudessa, kukan koossa tai kerrannaisuudessa.

Myös menestymisessä voi olla eroja: jokin kanta voi olla talvenarka tai altis taudeille ja tuhohyönteisille, kun taas toinen kanta voi olla hyvin kestävä ja terve.

Kantavertailukokeissa saman lajin eri kantoja istutetaan yhtäläisiin olosuhteisiin esimerkiksi pellolle. Tällöin nähdään, millä kannoilla on toivotuimmat ominaisuudet.

Vuosina 2005–2010 tehdyssä perennatutkimuksessa etsittiin kestäviä, helppohoitoisia ja julkisille alueille soveltuvia perennoja suomalaisilta taimistoilta ja kasvitieteellisistä puutarhoista.

Luken perennahaku        

Perennat tutuksi Arboretum Yltiöisessä

Suurimman osan verkkopalvelussa esitellyistä perennoista voi nähdä Varsinais-Suomessa Luonnonvarakeskuksen Piikkiön näytemaalla. Arboretum Yltiöinen on avoinna ilman pääsymaksua syyskuun puoliväliin asti. Paikalla (Toivonlinnatie 518) voi vierailla maanantaista perjantaihin klo 8–15.

Lisää tietoa Arboretum Yltiöisestä

Rahat, verot, työ & eläke, koti