veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Peikonlehti, posliinikukka, rönsylilja, fiikus ja palmu – tropiikin tunnelmaa kotiin perinnekasveilla

Peikonlehti, posliinikukka, rönsylilja, fiikus ja palmu – tropiikin tunnelmaa kotiin perinnekasveilla
30.3.2023

Huonekasvit tuovat kasvua ja vihreyttä kotiin. Peikonlehti, posliinikukka, rönsylilja, fiikus ja palmu ovat koristaneet suomalaisia koteja 1800-luvulta lähtien. Nämä tutut kasvit ovat kotoisin kaukaa: Meksikosta, Afrikasta, Intiasta ja Australiasta. Miten ne saisi kukoistamaan pohjoisessa? Entä millaisesta hoidosta kasvit pitävät keväällä kasvukauden alkaessa?

1.Näköisesi harrastus

Monivuotiset kukkivat tai viheriöivät koristekasvit ovat huonekasviharrastajan lemmikkejä. Syötävistä kasveista joukkoon luetaan vain monivuotiset chilit ja ehkä sitruskasvit. Perinteisten hoitopuuhien lisäksi harrastukseen voi lisätä paljon muuta mukavaa. Moni ottaa kasveistaan kuvia ja jakaa niitä muille. Taiteellinen sisustaa kasveilla kotiaan, näppärä askartelee kukkatelineitä.

Samanhenkisiin harrastajiin tutustumalla saa hoitovinkkejä ja juttuseuraa. Kierrättämällä tai vaihtokaupoilla kertyy säästöjä hankintojen kuluista. Voit myös tavoitella lisätuloja vaikka bloggaamalla tai myymällä kasvejasi. Ostajia löytyy esimerkiksi verkosta. Facebookissa on kasvinmyyntiryhmiä ja Instagramin @huudakasvisi-tilillä järjestetään reaaliaikaisia kasvihuutokauppoja.

2.Kevään askareet

Jos kasvisi ovat viettäneet talven ilman lisävaloa, ne kaipaavat keväällä kauneudenhoitoa. Rapsuttele pois kuivat, ruskeat varret. Leikkaa laihoiksi venähtäneet versot ja sujauta ne vesilasiin juurtumaan pistokkaiksi. Kurkista, onko multa huvennut ruukuista vähiin ja lisää pinnalle uutta, ravinteikasta multaa.

Multaa ei ole pakko vaihtaa joka kevät, sillä juurien myllääminen stressaa kasvia. Jos kuitenkin kasvisi juuret jo pursuvat ulos pohjarei´istä ja täyttävät ruukun, on aika vaihtaa astia isompaan. Toinen vaihtoehto on jakaa kasvi kahteen ruukkuun. Karista multa pois ja yritä vedellä liottelemalla irrottaa juuret hellästi toisistaan. Joskus tarvitaan myös voimaa ja veistä. Alkavaan kasvukauteen on myös hauska tilata verkosta muotilajikkeiden siemeniä tai taimia –  kuten vaikka erilaisia muulinkorvan värimuunnoksia.

3.Helposti hoidettavia

Jokainen voi onnistua kasvien hoitajana. Tavallisimmin kasvi kuolee siksi, että se on kuljetettu kaupasta kotiin liian heikosti suojattuna. Jos ulkona on alle +10 astetta, trooppinen kasvi paleltuu ihan lyhyelläkin matkalla. Paleltuminen ei näy heti, vaan kasvi kuolee vähitellen.

Liika kastelu on toinen yleinen pulma. Kaada aluslautaselle jäänyt vesi pois, jotta kasvin juuret saavat happea. Varmimmin pärjäät valitsemalla kotiisi helpon kasvin, kuten kultaköynnöksen, juorun, viirivehkan tai anopinkielen. Ne eivät hermostu pienistä hoitovirheistä.  Amppelissa rönsyilevä juoru vaihtaa väriään valon määrän mukaan.  Mehikasveihin kuuluva, törröttävälehtinen anopinkieli myös kukkii voidessaan hyvin.

4.Valoa ja varjoa

Odotteletko turhaan kukkia saintpauliaasi tai kiinanruusuusi? Kokeile siirtää kasvi toiseen paikkaan, esimerkiksi eri ilmansuuntaan antavalle ikkunalle. Monille kasveille jo kahden metrin etäisyys ikkunasta ilman lisävaloa on liikaa. Toiset taas – kuten vehkat tai pönäkkärunkoiset traakkipuut – läkähtyvät aurinkoisella paikalla.

Lisävalo auttaa kasveja selviytymään pitkästä talvesta. Kaktukset ja sitrukset kaipaavat talvella viileän, mutta valoisan jakson. Esimerkiksi paikka vanhalla lasiverannalla sopisi niille mainiosti.  Sen jälkeen ne voivat innostua kukkimaan. Kalliiden kukkavalojen sijaan voit kokeilla työmailla käytettäviä, kirkasta valkoista valoa säteileviä led-valonheittimiä. Niitä saa muutamalla kympillä kodintuoteliikkeistä.

5.Mikä perinnekasvi?

Vahvat selviytymisen geenit perineet perinnekasvit ovat aina muodissa. Esimerkiksi monien pelargonioiden sukujuuret juontavat Karjalan kannaksen kartanoihin, joista ne ovat kulkeutuneet evakoiden matkassa. Kasvin historia paikkakuntineen ja kasvattajineen voi olla hyvinkin tarkasti tiedossa. Perinnekasveja ovat myös retrokasvit, kuten 70-luvulla yleistynyt kultaköynnös.

Huonekasviseuraan liittymällä saat paljon tietoa sekä perinnekasveista että uusista lajikkeista. Seuran jäsenenä saat Peikonlehti-jäsenlehden, voit osallistua erilaisiin tapahtumiin tai vaikka tulla valituksi Vuoden huonekasviharrastajaksi.

Neuvoja kodin kasviharrastajalle antoi Raisa Ojaniemi Huonekasviseurasta.

 

Satu Alavalkama

Rahat, verot, työ & eläke, koti