veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Maakuntaverovaalit ovat vasta 2027

Teemu Lehtinen

Maksajan asialla

Teemu Lehtinen on Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja. Seuraa Twitterissä @TeemuTLehtinen

Ei ole äänestäjän vika, jos tammikuun aluevaalien lähestyessä on jäänyt epäselväksi, mistä vaaleissa valittavat valtuustot oikein päättävät.

Poliitikot ovat toistaiseksi tehneet parhaansa sekoittaakseen selviäkin asioita.

Jatkuva keskustelu mahdollisesta maakuntaverosta on tästä yksi hyvä esimerkki.

Vuonna 2023 ei ole tulossa monialaisia maakuntia, vaan pelkkiä sote-palveluja tuottavia hyvinvointialueita. Ja näille alueille ei ole tulossa verotusoikeutta, vaan valtio antaa niille rahat palvelujen järjestämiseen.

Kun ei ole tulossa maakuntia, miten ihmeessä voisikaan olla tulossa maakuntaveroa?

Kysymys on yksinkertaisuudessaan hyvä. Ja luonnollinen vastaus on, että ei olekaan tulossa.

*** 

Keväällä 2023 pidettävät eduskuntavaalit ovat seuraavat verovaalit. Silloin kaikkien puolueiden on luonnollisesti otettava laajasti kantaa veropolitiikkaan vaalikaudella 2023-2027.

Maakuntaverostakin tällöin varmasti puhutaan, mutta tuskin eduskuntavaalien jälkeen muodostettava seuraavakaan hallitus ryntää heti ensi töikseen repimään auki juuri vaivalla säädettyä ja vuoden 2023 alussa käyttöönotettavaa rahoitusmallia.

Vaalikausi 2023-2027 menee siis helposti kartuttaessa ensikokemuksia uusista sote-alueista ja niiden rahoituksesta. Joitakin viilauksia järjestelmään tehtäneen saman tien, mutta tuskin sentään heti uutta massiivista maakuntauudistusta veroineen kaikkineen.

Kevään 2027 eduskuntavaalien alla onkin sitten oiva tilaisuus kertyneiden kokemusten pohjalta arvioida uuden laajan maakuntauudistuksen tarvetta ja siinä yhteydessä luontevasti myös kysymystä mahdollisesta maakuntaverosta.

Vasta 2027 on siis odotettavissa oikeat maakuntaverovaalit.

*** 

Suomeksi sanottuna: tehdään vain yksi iso uudistus kerrallaan eikä valmistella monta päällekkäin.

Onneksi asiallisiakin puheita uudistusten aikataulusta on viime aikoina pidetty.

Demarien suunnalta on kuultu järkevää viestiä, että maakuntavero on vasta seuraavien eduskuntavaalien ja ehkä senkin jälkeisen ajan asia. Kun myös keskusta vastustaa veron pikaista säätämistä ilman laajempaa maakuntauudistusta, on aika ilmeistä, ettei asia etene enää tällä vaalikaudella.

Tämä vastaa myös asiaa perusteellisesti ja asiantuntevasti selvittäneen parlamentaarisen komitean näkemystä aikataulusta.

Komiteahan torjui selvin sanoin maakuntaveron nyt perustettavien hyvinvointialueiden rahoituksessa.

Olin itse mukana tässä komiteassa, jonka johtopäätöksille antaa erityistä painoa se, että komitean laaja enemmistö oli niiden osalta varsin yksituumainen. Myönteisempää suhtautumista maakuntaveroon esitti vain kaksi puoluetta, eikä kukaan meistä asiantuntijajäsenistä.

*** 

Soteen on siis nyt tulossa Tanskan malli: valtio antaa rahat ja alueet järjestävät palvelut.

Toimiakseen tämä edellyttää alueille annettavia selkeitä talousraameja, joita myös tinkimättömästi noudatetaan.

Jos siinä on jo onnistuttu Tanskassa, on se ainakin periaatteessa mahdollista toteuttaa onnistuneesti myös Suomessa.

Helppoa tämä ei kuitenkaan tule olemaan.

Valtiontalouden hoidossa on jo kertynyt paljon kokemusta kehysbudjetoinnista. Nyt vastaavaa huolellisen taloudenpidon kulttuuria on kehitettävä myös perustettaville hyvinvointialueille.

Teemu Lehtinen 

Kolumni ilmestyy Taloustaidossa 3.11.2021.

Kommentit (5)
 
  • Jorma 2.11.2021 5.26
     
    "Poliitikot ovat toistaiseksi tehneet parhaansa sekoittaakseen selviäkin asioita."

    Kannattaisi mainita minkä puolueiden poliitikot ovat niitä asioita sekoittavia - mutta sehän ei oikein Lehtisen agendaan sovi, kun joutuisi moittimaan itse fanittamiaan yhteiskuntaa alasajavia veroluikureita, jotka verovalheillaan pilaavat yhteiskunnan.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Erja 3.11.2021 11.31
     
    Valtio antaa rahat ja mistä ne tulee - verovaroista. Valtion tuloveroa tullaan mitä todennäköisimmin perimään heti kun on pieniäkin ansiotuloja jo vuonna 2023. Olisipa mielenkiintoista tietää minkälalaista valtionveron tuloasteikkoa ollaan tekemässä vuodelle 2023.
    Ilmoita asiaton viesti
  • Kari 8.11.2021 12.57
     
    Näillä pelimerkeillä, jotka nyt ovat tiedossa, niin valtion talous on muutaman vuoden päästä todella kuralla ja siihen ei auta muut kuin verojen korotus tai lisälaina. Jotta edes jotain saataisiin säästöpuolelle, niin tarvittaisiin kovaa kättä. Lusmutyöttömät pitää saada tekemään jotain tuottavaa työtä, byrokratiaa karsia, tukiviidakkoa karsia kovalla kädellä, ay-liike verolle jne. Tämä hallitus ei kykene tekemään yhtään näistä päätöksistä. Koskahan tämä katajainen kansa havahtuu nykymenoon? Velkaa on jo tarpeeksi, julkinen puoli turvotnnut ylipainoiseksi, korot alkanevat kohta nousta, kukaan ei puhu säästämisestä yhtään mitään. Poliitikot jakelevat rahaa joka puolelle ääniä kalastellen. Ja meno vain jatkuu. Ketään ei huoleta!
    Ilmoita asiaton viesti
  • Reijo Vuorento 12.11.2021 12.27
     
    Ei todellakaan mennä Tanskan malliin. Tanskassa kaikki sosiaalipalvelut kuntien vastuulla. Mitä alueisiin tulee, niin ne vastaavat ensisijaisesti sairaalatoiminnoista, joita valtio rahoittaa 80 % ja kunnat keskim. noin 20 %. Olennaista on, että kunnat ja alueet tekevät sopimuksen esim. kuntoutuksesta ym jotta palveluketju voidaan mahd. tehokkaasti hoitaa. Omalääkärit tosiaan ammatinharjoittajia, joiden palkka maksetaan alueilta, mutta jotka käytännössä toimivat kuntien kanssa tiiviisti yhdessä. Lisäksi kunnilla vastuu ja rahoitus ehkäisevästä terveydenhuollosta ja hammashoidosta. Suomen tulevaa malliahan ei ole missään maailmassa, siis missään. Ei lähipalvelujen valtionrahoitusta ole näillä leveysasteilla toteutettu sitten DDR luhistumsien.
    Ilmoita asiaton viesti
  • tuota 29.12.2021 23.17
     
    Jos tulisi maakuntavero, se olisi peruste avata myös Ahvenanmaan rahoitusmalli. Ahvenanmaa saa huomattavia valtiontukia, kuten pitää kaikki alueelta kerätyt yhteisöverot ja tuloverot sekä pääomatuloverot ja väestöosuuteen nähden merkittävän osan kaikista muistakin valtion tuloista. Viime selvityksessä Ahvenanmaan laskettiin saavan 5500 euroa enemmän valtiontukea kuin mitä alueelta maksetaan valtiolle veroja. Perusteena käytännölle on ollut se, että maakunnalla ei ole omaa verotusoikeutta. Jos muille maakunnille ja myös Ahvenanmaalle tulisi verotusoikeus tuloveroihin, voisiko silloin Ahvenanmaan valtiontuet purkaa, ja tehdä myös Ahvenanmaasta tuloverotusoikeuden omaavan maakunnan?
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä kolme?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit