veronmaksajat.fi

Kannustinloukku 25 v – vieläkö tunnistan sanan?

Teemu Lehtinen

Maksajan asialla

Teemu Lehtinen on Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja. Seuraa Twitterissä @TeemuTLehtinen

Helsingin Sanomat haastatteli minua 18.8.1994 verotuksen, tulonsiirtojen ja tulosidonnaisten palvelumaksujen yhteisvaikutuksista työnteon kannattavuuteen ja myös julkaisi tekemäni laskelman aiheesta. Olin noihin aikoihin tutkijana tehnyt aiheesta runsaasti laskelmia erinäisiin selvityshankkeisiin ja myös parhaillaan työskennelleen asumistukitoimikunnan käyttöön.

Laskelmat osoittivat, että työnteon taloudellinen kannattavuus oli tuolloin toisinaan hyvin heikko tai jopa olematon. Selvityksiä oli tehty jo paljon ja perustulon kaltaisia ratkaisujakin ehdotettu. Vaikka ilmiöön siis oli jo hyvin havahduttu, tällaisille tilanteille ei vielä ollut vakiintunutta nimeä. Monesti puhuttiin kansainvälisiä esikuvia lainaten ”köyhyysloukusta”.

Köyhyysloukku ei minusta kovin hyvin sopinut kuvaamaan suomalaista todellisuutta, sillä meillä loukut eivät koskeneet pelkästään kaikkein pienituloisimpia. Ongelma oli huomattavasti laajempi ja ulottui usein varsin korkeillekin tulotasoille.

Niinpä päädyin tuossa haastattelussa kutsumaan yleisesti ”kannustinloukuksi” tilannetta, jossa yhteiskunta tekee kasvavien verojen, pienenevien tulonsiirtojen ja kohoavien palvelumaksujen yhteisvaikutuksena lisätulojen omatoimisen hankkimisen taloudellisesti kannattamattomaksi.

Keväällä 1995 aiheesta käytiin vilkasta keskustelua ja kannustinloukku terminäkin vakiintui. Vaalien jälkeen muodostettu Paavo Lipposen hallitus perusti asiaa ratkomaan kannustinloukkutyöryhmän, jonka asiantuntijaksi myös minut kutsuttiin.

* * *

Jo 25 vuotta olen siis minäkin puhunut kannustinloukuista, ja koettanut myös omalta osaltani auttaa niitä ratkomaan. Olemmeko saaneet mitään aikaan?

Kyllä oikeaan suuntaan on menty. Kaikkein räikeimpiä kannustinloukkuja aiemmin aiheuttaneita järjestelmiä on pystytty selvästi korjaamaan, yhtenä esimerkkinä tulosidonnaiset päivähoitomaksut. Ansiotulojen verotuksen pitkäjänteinen keventäminen on sekin selvästi auttanut purkamaan kannustinloukkuja. Myös tulonsiirtoihin on tehty jonkin verran kannustavia viilauksia, vaikka takapakkejakin on nähty.

Kehitys on kaikkiaan ollut positiivista. Tärkeintä on, että suunta on pääosin oikea ja kannustinloukut ovat olleet koko ajan yhtenä tekijänä mukana tarkasteluissa, kun verotusta, sosiaaliturvaa ja maksupolitiikkaa on kehitetty.

Kannustinongelmia meillä tulee olemaan aina, sillä suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa keskeisiä lähtökohtia ovat heikoimmassa asemassa olevista huolehtiminen ja myös pyrkimys tuloerojen pitämiseen kohtuullisina, mikä on helposti ristiriidassa työnteon kannustamisen kanssa.

Kyse on siis lopulta näiden eri tavoitteiden keskinäisestä tasapainosta ja kannustavuusnäkökulman ottamisesta riittävästi huomioon kaikkia uudistuksia tehtäessä.

Tämä eri näkökulmien tasapaino onnistui minusta erittäin hyvin viime vaalikaudella sosiaaliturvan uudistamista pohjustaneessa TOIMI-hankkeessa, jonka parlamentaarisessa seurantaryhmässä sain itsekin olla mukana.

* * *

Vastauksena otsikon kysymykseen: kyllä, tunnistan hyvin sanan kannustinloukku vielä näin 25 vuotta myöhemminkin. Paljon on tehty, eikä kannustinloukuista ole puhuttu turhaan. Kunhan teema pidetään mielessä jatkossakin, niin pysymme hyvällä tiellä.

Teemu Lehtinen

Kirjoitus ilmestyy Taloustaidossa 14.8.2019.

Kommentit (1)
 
  • Tapio T 29.11.2019 11.48
     
    Ansiosidonnainen päivähoitomaksu. Ainakin TAmpereella maksu lasketaan perheen (oletan vaikka aviopari) yhteisestä bruttotulosta. Laskin maksut yhdelle lapselle. Voi tienata yhteensä 2969 euro kun maksu on vielä 0 euroa, maksimi 289 eur alkaa kun yhteiset tulot ovat yli 5410 eur
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit