veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Rakas joulupukki, saisinko lahjaksi ikkunanpesun?

Taina Latvala
Taina Latvala

Kirjan Pitoa

Kirjailija Taina Latvala on 80-luvulla syntyneen sukupolvensa vahva ääni. Hänen esikoisteoksensa Arvostelukappale sai Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 2007. Latvalan tuorein teos on nimeltään Venetsialaiset (2018). Seuraa Twitterissä @LatvalaTaina

Keskustelin taannoin siskoni kanssa puhelimessa ajankohtaisesta aiheesta: joululahjoista.

”Mä en ainakaan tartte mitään tavaraa”, siskoni totesi. ”Jos jotain, niin sitten itse tehtyä.”

Tämä kuulosti haastavalta.

”Ai siis… jotain ommeltua tai kudottua”, kysyin huolestuneena.

”Esimerkiksi.”

Nauroimme. Ainoa kouluaine, josta olen joskus saanut todistukseen numeroksi seitsemän, on käsityö. Se tapahtui ala-asteella, enkä voi koskaan unohtaa sitä.

”Käykö, jos ostaa vaikka myyjäisistä villasukat?”

Siskoni mietti hetken.

”Käy. Villasukkia tarvii aina!”

Puhelun jälkeen aloin miettiä myös niin sanottuja elämyslahjoja. Aineettomia joululahjoja, jotka eivät jää nurkkiin pyörimään eivätkä kaappeihin lojumaan. Itse voisin olla ilahtunut vaikkapa teatteri- tai konserttilipuista. Olisi mukavaa päästä Lauri Tähkän keikalle ja laulaa Palavaa vettä yhdessä Laurin kanssa.

Tulisin onnelliseksi myös, jos joku veisi minut elokuviin. Tilaisi minulle Lapuan Sanomat. Yllättäisi minut illallisella ravintola Troikassa. Ostaisi lahjakortin hierontaan tai muutaman käynnin kiropraktikolle. Oi sitä joulun riemua!

Näiden ajatusten innoittamana kävin tutkailemassa joitakin elämyslahja-aiheisia nettisivuja. Esimerkiksi kokemuskauppa.com-sivustolla tarjottavia elämyksiä ovat muun muassa kuumailmapallolento, hunajahieronta, kuplafutis, rallikyyditys sekä Spa-jalkahoito.

Elamyslahjat.fi-sivustolla esiteltävät lahjaideat vaihtelevat aina parisalsasta hemmottelevaan suklaahierontaan, hot joogaan, hohtogolfiin sekä meriretkeen jahdilla.

Monet noista lahjoista kuulostavat varsin houkuttelevilta.

Samaisilla sivustoilla on tarjolla myös toisentyyppisiä ideoita: ”Ohjattu sumopaini”, ”Selluliittihoito”, ”Köysilaskeutuminen mäkihyppytornista”, ”Tandemhyppy Virossa”, ”Karting-ajo aikuiselle”, ”Haluaisitko itse ohjata lentokonetta?”, ”Shitty Dinner kahdelle” sekä ”Ammunta käsiaseilla kahdelle”.

Täytyy tunnustaa, että jos saisin puolisoltani jonkin noista uskaliaammista lahjoista, alkaisin itkeä. Myös jonkinlainen raivonpurkaus saattaisi olla mahdollinen. Hilpeä joulutunnelma olisi taattu.

Tutkailin muuten, mitä yllä mainittu shitty dinner oikein tarkoittaa. Illallisella tarjotaan gourmet-ruokaa hienoissa puitteissa mutta myös luokatonta palvelua, ilmeisesti solvauksilla höystettynä. Ammattikokkien ja -näyttelijöiden loihtima humoristinen kokonaisuus jäisi varmasti ikuisesti mieleen.

Mutta millä tavalla?

Sivustolla todetaankin, että kyseinen elämys ”ei sovi tiukkapipoisille”. Hieno tarkennus. 

Aineettoman ja elämyksellisen lahjan hankkiminen vaatii lahjan antajalta paitsi ideointikykyä, kekseliäisyyttä ja mielikuvitusta, myös syvällistä tietoa vastaanottajasta. On oltava perillä tämän mieltymyksistä ja kiinnostuksen kohteista – ja mielellään myös huumorintajusta. On tiedettävä, onko lahjan saaja seikkailunhaluinen vai turvallisuushakuinen, onko kyseinen henkilö aina haaveillut benjihypystä vai onko kylpylä hänelle jo tarpeeksi jännittävä paikka.

Netistä on löydettävissä lukuisia aineettomia lahjaideoita. Esimerkiksi viimevuotisessa Kotilieden jutussa on listattu kymmenen hyvää lahjavinkkiä aikuiselle, kuten hemmottelulahjakortti, harrastekurssi sekä suoratoistopalvelun tai digilehden tilaus.

Myös samaisessa jutussa mainittu eettinen lahja on hieno idea. Suomen Punaisen Ristin kautta voi lahjoittaa muun muassa katastrofirahastoon, yksinäisten auttamiseen tai nuorten turvataloihin. Kirkon Ulkomaanavun kautta on puolestaan mahdollista auttaa kehitysmaita ja ostaa vaikkapa koulupuku, huopa, stipendi tytölle tai ateria koko kylälle. Tällainen kaunis ele ilahduttaisi varmasti ketä tahansa ystävää.

Viime vuonna ilmestyneessä Helsingin Sanomien jutussa on listattu jopa 86 aineetonta joululahjavinkkiä. Tästä joukosta suosikeikseni nousivat muun muassa säännöllinen lenkkiseura sekä ikkunanpesu.

Nyt vain toivon, että joulupukki lukee tämän postaukseni ja saapuu aattona vesisangon ja lastan kanssa. 

Taina Latvala

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit