veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Millä tavalla raha voi tuoda onnea elämään?

Taina Latvala
Taina Latvala

Kirjan Pitoa

Kirjailija Taina Latvala on 80-luvulla syntyneen sukupolvensa vahva ääni. Hänen esikoisteoksensa Arvostelukappale sai Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 2007. Latvalan tuorein teos on nimeltään Torinon enkeli (2021). Seuraa Twitterissä @LatvalaTaina

Yhtenä viikonloppuna samoilin puolisoni kanssa hyväntekeväisyysmyymälän hyllyjen välissä. Hypistelin vanhoja, edullisia klassikkokirjoja, jotka kiinnittivät heti huomioni: Henrik Ibsenin Nukkekoti-näytelmää sekä Anton Tšehovin Vaimoni ja muita novelleja -teosta.

Pian kaivoin käsilaukustani pankkikortin. Minun oli saatava nuo kirjat omakseni.

Kun kävelimme kotiin, tuntui kuin olisin kantanut mukanani ihmeellisiä taikaesineitä. Sydämessä tuntui lämmin läikähdys, sillä tiesin kyseisten hankintojen ilahduttavan minua vielä monia kertoja. Ja kaiken lisäksi myymälän tuotto menisi hyvään tarkoitukseen.

Joskus ostaminen voi siis aiheuttaa mielihyvää, joka parhaimmillaan tuntuu onnelta.

Amerikkalainen kirjailija ja bloggaaja Gretchen Rubin on tarkastellut onnellisuutta eri näkökulmista muun muassa blogissaan, podcastissaan sekä aihetta käsittelevissä kirjoissaan. Yksi niistä on Onnellisuusprojekti (suom. Sini Linteri, 2013), jonka sain vuosia sitten joululahjaksi.

Kyseinen teos on erinomaista luettavaa etenkin näin vuoden alussa. Kirjassaan Rubin pohtii, millaiset asiat voivat tuoda elämään onnea aina kodin tavarakasojen karsimisesta kuntosaliharjoitteluun ja ihmissuhteisiin.

Kirjan luvut on omistettu eri kuukausille ja aihealueille. Tammikuun aiheena on vireys, ja luvun nimeksi on annettu ”Enemmän puhtia”. Heinäkuun teemana on raha, ja luvun otsikossa kannustetaan: ”Osta onnea.”

Rubinin mielestä raha ei yksinään pysty tekemään onnelliseksi, mutta ”viisaasti käytetty raha voi tukea onnellisuuteen tähtääviä tavoitteita”. Olennaista on muun muassa se, mihin setelinsä kuluttaa.

”Halusin käyttää rahaa pitääkseni enemmän yhteyttä perheeseeni ja ystäviini, edistääkseni voimavarojani ja terveyttäni, luodakseni kotiin tyynemmän ilmapiirin, tehdäkseni töitä tehokkaammin, poistaakseni tylsyyden, ärtymyksen ja aviollisten ristiriitojen aiheuttajia, tukeakseni tärkeinä pitämiäni aatteita ja kokeakseni laajempia elämyksiä”, Rubin luettelee.

Terveyden saralla kirjailija päätti panostaa liikuntaan ja ruokavalioon. Ihmissuhteiden osalta Rubin mainitsee esimerkkinä sen, että aikoisi järjestää sisarensa häiden yhteydessä juhlat, vaikka se olisi kallista.

Joskus pienetkin asiat voivat tehdä onnelliseksi. Rubin lisäsi työhönsä iloa ostamalla kunnollisia ja laadukkaita kuulakärkikyniä.

”Hyvin tehdyt välineet tekevät työstä nautinnon”, hän kirjoittaa.

Rubinin innoittamana aloin pohtia, millaiset rahalla hankittavat asiat tuovat minun elämääni onnea. Tässä pieni lista:

1. Kirjat

Kuten jo tämän postauksen alusta huomaa, kirjat ja kiehtovat tarinat ovat yksi onneni suurimmista lähteistä. Niihin käytän rahaa mielelläni. Hyvä romaani paitsi rauhoittaa myös inspiroi minua luomaan ja kirjoittamaan omia tekstejäni.

2. Lukuaika- ja suoratoistopalvelut

Rakastan perinteisiä paperikirjoja, joita voi haistella ja hypistellä – mutta luen teoksia aika paljon myös sähköisessä muodossa lukuaikapalvelusta. Äänikirjojakin kuuntelen jonkin verran esimerkiksi kävelylenkeillä.

Lukuaikapalvelun avulla pysyn melko hyvin kartalla siitä, millaista kirjallisuutta tällä hetkellä tehdään ja julkaistaan. Se on tärkeää myös työni kannalta.

Suoratoistopalveluista katsottavat sarjat ja elokuvat ovat minulle olennainen rentoutumiskeino illan päätteeksi, mutta samalla nekin opettavat paljon hyvän dialogin kirjoittamisesta ja draaman kaaren luomisesta. Tällä hetkellä seuraan muun muassa iki-ihanaa Girls-sarjaa.

3. Junaliput

Koronapandemian aikana matkustamiseni on vähentynyt melko lailla minimiin; ulkomailla olen käynyt viimeksi kesällä 2019. Välillä olen kuitenkin ostanut junaliput ja reissannut äidin luokse Lapualle, Etelä-Pohjanmaalle. Tuttujen, tasaisten maisemien ja kotikontujen näkeminen tuo onnenvaloa sydämeen – puhumattakaan Simpsiön metsien tuoksusta tai äidin tekemästä makaronilaatikosta.

4. Kahvila- ja ravintolakäynnit

Syön mielelläni ulkona, sillä en ole hyvä kokki ja viihdyn tunnelmallissa ravintoloissa – kunhan vain saan rauhallisen, turvallisen tuntuisen pöydän. Lisäksi herkullisena esimerkkinä mainittakoon chai latten ja mutakakun ostaminen ja nauttiminen suosikkikahvilassani (kermavaahtoa unohtamatta!)

5. Kulttuurielämykset

Pandemia on vaikuttanut radikaalisti tähän(kin) osa-alueeseen elämässäni, mutta toivon, että pystyisin taas jonakin päivänä nauttimaan elokuvateattereiden tarjonnasta, näytelmistä ja konserteista normaalilla frekvenssillä. Ne tuovat elämään niin paljon iloa ja uusia oivalluksia.

Miltä sinun listasi näyttää? Millaiset asiat tekevät sinut onnelliseksi?

Hyvää uutta vuotta 2022 kaikille!

Taina Latvala 

Kommentit (1)
 
  • Lis 14.1.2022 9.21
     
    Kirjoituksessa kiinnitetään huomio tärkeään, oikeastaan itsestään selvään asiaan, jota harva ehkä on "ennättänyt" tuumata tarkemmin. Itse olen miettinyt samaa asiaa, mutta ajankäyttöni kannalta; että en käyttäisi aikaani sellaiseen, joka ei, tavalla tai toisella, edistä onneani. Näkökulmaksi voi myös ottaa terveyden ja painonhallinnan: ei aikaa eikä rahaa sellaiseen, joka lihottaa tai haittaa terveyttä. No, monesti helpommin sanottu kuin tehty, mutta kun edes vähän miettii ja yrittää, tuntuu jo selvästi onnellisemmalta.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yhdeksän ynnä viisi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit