veronmaksajat.fi

Miksi lykkään veroilmoituksen täydentämistä?

Taina Latvala
Taina Latvala

Kirjan Pitoa

Kirjailija Taina Latvala on 80-luvulla syntyneen sukupolvensa vahva ääni. Hänen esikoisteoksensa Arvostelukappale sai Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 2007. Latvalan tuorein teos on nimeltään Torinon enkeli (2021). Seuraa Twitterissä @LatvalaTaina

Toukokuun tienoilla Facebook-feedissä alkaa usein vilahdella euforisia statuspäivityksiä. Ihmiset ovat saaneet veroilmoituksensa korjattua ja lähetettyä. Joskus nämä päivitykset henkivät jopa raamatullista juhlallisuutta:

”Se on täytetty.”

Minulla on paha tapa siirtää veroilmoituksen täydentämistä liian lähelle deadlinea. Omalla kohdallani tuo päivä koittaa tänä vuonna 7. toukokuuta – eli varsin pian.

En odota urakkaa innolla. Siivoan mieluummin vessan ilman kumihanskoja kuin alan tutkailla tuimia paperikasoja. Numeroiden kanssa en ole koskaan ollut kovin lahjakas. Huippuhetkeni prosenttien ja desimaalien parissa koitti kahdeksantoista vuotta sitten, jolloin kirjoitin ylioppilaskokeissa lyhyestä matematiikasta eximian. Se oli kaikille suuri yllätys, myös minulle.

Yksi syy, miksi veroasioihin paneutuminen tuntuu tänä vuonna työläältä, johtuu Verohallinnolta saamastani kirjeestä. Sen otsikossa lukee: ”Veroilmoitus on uudistunut”.

En voi sanoa innostuneeni tästä tiedosta.

Ehdin jo viime vuosien aikana oppia tietyn systeemin, jolla olen veroilmoitusta korjaillut. Pitääkö nyt omaksua jokin uusi tapa?

Onneksi muutokset eivät vaikuta kovin dramaattisilta. Kirjeessä todetaan, että ”esitäytettyyn veroilmoitukseen on koottu samat tiedot kuin ennenkin, mutta sen ulkoasu ja korjaamistapa ovat muuttuneet”.

Luin, että korjaukset voi tehdä netissä OmaVerossa, johon kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Toinen vaihtoehto on kirjata muutokset paperilomakkeisiin, jotka ovat löydettävissä esimerkiksi Verohallinnon nettisivuilta.

Täytyy tunnustaa, että kaipaan hiukan sitä yhtä isoa lomaketta, joka lähetettiin kotiin ja johon muutokset sai aiemmin tehdä. Useimpina vuosina täytin tiedot vanhanaikaisesti paperille, vaikka korjausten tekeminen olisi silloinkin ollut mahdollista myös netissä. Kirjasin muutokset ensin hennoin lyijykynämerkinnöin, ja vasta sitten, kun olin noin 99-prosenttisen varma oikeista luvuista, merkitsin numerot kuulakärkikynällä. Lisäksi tulostin liitteeksi lomakkeen 15, joka koski taiteilijan ja freelancerin tuloja.

Tuota tuttua paperia ei enää ole. Se on korvattu lomakkeella 10, jonka otsikkona on ”Apurahat”. Se näyttää hiukan erilaiselta kuin ennen. Sen täyttäminen pelottaa.

Jotta asia hoituisi mahdollisimman pian, minun täytyy kaivaa itsestäni esiin verotusasioista kiinnostunut Voimanainen. Se on vaikeaa. Tuohon naiseen on usein hankalaa saada yhteyttä.

Useimpina päivinä hän on täysin tavoittamattomissa.

Haluaisin kysyä häneltä, olisiko jo aika täyttää veroilmoitus netissä. Uskon, että monilta lajitovereiltani tämä sujuu nopeasti ja kätevästi.

Itse herkkänä yksilönä ahdistuin kuitenkin hieman, kun luin Verohallinnon sivuilta usein kysyttyjä kysymyksiä. Ensimmäinen niistä kuuluu: ”Miksi en saa tallennettua veroilmoitustani OmaVerossa keskeneräisenä?”

Ymmärsin vastauksesta, että veroilmoitus pitää muistaa lähettää aina, kun on lisännyt tai korjannut tietoja OmaVerossa. Tämän voi tehdä useita kertoja. Verohallinnon videolla esitellään havainnollistaen, miten kätevästi tietojen lisääminen onnistuu lähettämisen jälkeenkin.

Vaikka tämä vaikuttaa mutkattomalta ja kyse on vain vivahde-erosta, minusta tuntuisi henkisesti mukavammalta, jos prosessin aikana olisi mahdollista painaa ”tallenna”-nappia ”lähetä”-napin sijaan.

Minulla on nimittäin ollut tapana täyttää veroilmoitusta monena päivänä, hartaasti kuin vaikeaa ristikkoa. Tietojen keruu on kestänyt kauan. Olen tutkaillut papereitani, käynyt sivutolkulla läpi tilitietojani sekä laskenut yhteen puhelin- ja nettilaskujen summia voidakseni vähentää osan niistä tulonhankkimiskuluina.

Kun olen kerran saanut veroilmoituksen täytettyä ja lähetettyä, en mielelläni palaa siihen enää. Koskaan.

Myös veroilmoituksen palauttamisen olen tehnyt omalla tavallani. Useimmiten olen astellut paikan päälle verotoimistoon ja pudottanut kirjeen veroilmoituksille osoitettuu lokerikkoon. Se on ollut juhlallinen hetki.

Vaikka kuinka tahtoisin, en pysty olemaan nopea numeroiden kanssa. Suhtaudun niihin hartaudella ja tarkkuudella, miltei samanlaisella kunnioituksella kuin sanoihin.

Virheitä ei saa tulla. Kaiken on mentävä oikein.

Ehkä juuri tämä piirre poiki minulle kauan sitten sen lyhyen matematiikan eximian.

Taina Latvala

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yhdeksän ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit