veronmaksajat.fi

Tunnetko sanan, joka on eri tavoin tärkeä sekä osake­yhtiölaissa että ihmisoikeus­sopimuksissa?

Shadia Rask

Yritys ymmärtää

Shadia Rask on tutkija, vaikuttaja ja kolumnisti. Hän on kiinnostunut yrityksistä, jotka ovat ymmärtäneet sosiaalisen kestävyyden merkityksen.

Rakastan sanaselityspeli Aliasta. Parhaimmat pelimuistoni ovat entisten työkavereideni – THL:n Kulttuurisen moninaisuuden tiimin – kanssa. Vuosien varrella pelasimme niin klassikkoversiota kuin itsetehdyillä työhön liittyvillä sanoilla. Itsetehdystä pakasta saattoi nostaa sellaisia sanoja kuin otos, p-arvo, ulkomaalaistaustainen ja yhdenvertaisuus.

Vähemmistöoikeudet olisi myös sopinut pinkkaan. Kuulen, kuinka olisin selittänyt:

– Esimerkiksi saamelaiset, romanit, ruotsinkieliset, ei enemmistö vaan… JOO!
– ja siihen se, että laissa ja ihmisoikeussopimuksissa näille ryhmille on taattu esimerkiksi omankieliset palvelut tai suoja uskonnon tai kulttuurin harjoittamisen.

Yllätyksekseni olen tänä vuonna oppinut, että vähemmistöoikeuksilla on aivan toinenkin merkitys. Oivallukseen kiteytyi myös ajatus monimuotoisuuden tärkeydestä.

HHJ-KOULUTUS HALLITUSTYÖSTÄ KIINNOSTUNEELLE

Aloitin vuoden alussa UN Women Suomen hallituksessa. Pienen järjestön ammattimainen nimitysprosessi teki minuun vaikutuksen: ulkopuolinen nimitystoimikunta ja pro bonona työksentelevä headhunter etsivät ja haastattelivat kandidaatteja, jotka toisivat hallitustyöhön mahdollisimman erilaista osaamista.

Kahdeksasta hallituksen jäsenestä vaihtui sillä kertaa kolme. Yhden ydinosaamista ovat talous ja hallinto, toisen viestintä ja vaikuttaminen. Minun erityisosaamiseni on substanssikysymyksissä, eli tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyössä.

Kyseessä on ensimmäinen hallituspaikkani, joten halusin syventää ymmärrystäni hallitustyöstä, ja päätin suorittaa Tampereen kauppakamarin ja Hallituspartnerit ry:n kehittämän Hyväksytty hallituksen jäsen -kurssin (HHJ).

HHJ-koulutukset on tarkoitettu sekä hallitustyötä tekevälle että hallituksen jäseniksi aikoville. Kurssi koostui neljästä koulutuspäivästä ja yhdestä ryhmätyökerrasta.

Juuri HHJ-luennoilla opin, että suomalaisen hallinnointimallin keskeisiä piirteitä ovat yhdenvertaisuusperiaate ja vähemmistöoikeudet – minulle hyvin tutut käsitteet ihan uudessa kontekstissa.

VÄHEMMISTÖOIKEUDET LÖYTYVÄT MYÖS OSAKEYHTIÖLAISTA

Osakeyhtiön päätöksenteossa noudatetaan lähtökohtaisesti enemmistöperiaatetta. Sen mukaan päätökset tehdään annettujen äänten enemmistöllä, jollei laissa säädetä tai yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.

Enemmistöperiaatetta tasapainotetaan yhdenvertaisuusperiaatteella. Sen mukaan yhtiökokous, hallitus tai toimitusjohtaja ei saa toimia tavalla, joka aiheuttaa jollekin epäoikeutettua etua yhtiön tai osakkeenomistajan kustannuksella. Vähemmistöoikeuksien tarkoituksena on suojata vähemmistöosakkeenomistajat enemmistön oman edun tavoittelulta.

Varsinaisia vähemmistöoikeuksia ovat esimerkiksi oikeus vaatia osakeyhtiölain tarkoittaman erityisen tarkastuksen toimittamista, ylimääräisen yhtiökokouksen pitämistä, tilintarkastajan valitsemista ja vähemmistöosingon jakamista.

Yhdenvertaisuusperiaate ja vähemmistöoikeudet eivät ole ainoita sanoja, joilla olen oppinut olevan monta merkitystä. Kun aloitin Hankenin kauppakorkeakoulun yritysvastuuopinnot, opin, että sijoitus tarkoittaa rahaa, eikä sote-alan tavoin puhuttu lastensuojelusta. Equity tarkoittaa paitsi yhdenvertaisuutta, myös omaa pääomaa. Positiivinen ja negatiivinen seulonta liittyy paitsi tartuntatauteihin, myös vastuullisen sijoittamisen prosesseihin! 

Sanojen kaksoismerkitykset ovat hauskoja anekdootteja, mutta niistä avautuu myös jotain olennaista hallitustyöstä.

”VALMIINA VUOTTA 2026 VARTEN”

Maailma ja sanat – kuten vaikkapa vähemmistöoikeudet – näyttävät erilaiselta riippuen koulutustaustasta. Tämä vie yhteen hyvään hallitustyöhön keskeisesti liittyvään asiaan, eli hallituksen monimuotoisuuteen. Hallituksen jäsenten osaamisen, kokemuksen ja näkemysten tulisi olla monimuotoista, ja näin myös Hallinnointikoodi suosittaa.

Suomalaisilla pörssiyhtiöiden hallituksilla ja johtoryhmillä on vielä matkaa tasa-arvoiseen ja monimuotoiseen edustukseen. Edelleen vain joka kymmenes hallituksen puheenjohtaja on nainen. Impaktly toteuttaman Nordic Business Diversity Indexin tuloksista selvisi, että pienyritysten ja keskisuurten yritysten hallituksista osa koostuu pelkistä miehistä.

Reilun vuoden päästä on noudatettava direktiivin edellyttämiä sukupuolikiintiöitä pörssiyritysten hallituksissa. Sen myötä naisten osuus suomalaisyritysten hallituksissa tulee kasvamaan

HHJ-kurssilla eräs nainen esittäytyikin: ”Olen täällä, jotta olen valmiina vuotta 2026 varten”.

Tänä päivänä HHJ-kurssin on suorittanut yli 17 000 henkilöä, ja HHJ-tutkinnon suorittaneita on 8 691. Juuri saamani tiedon mukaan minäkin läpäisin tutkintokokeen ja odotan pinssipostia.

Shadia Rask

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit