veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Nuori, ota haltuun nämä taloustaidot

Olli Kärkkäinen
Olli Kärkkäinen

Taloustiede arjen apurina

Olli Kärkkäinen on yksityistalouden ekonomisti Nordeassa ja palveleva ekonomisti ennen kaikkea Twitterissä @OlliKarkkainen

Joulukuussa julkaistaan OECD:n uusin Pisa-tutkimus, jossa suomalaisnuoret ovat ensimmäistä kertaa mukana myös taloustaitoja mittaavassa osiossa. Silloin nähdään millä tasolla suomalaisnuorten taloustaidot ovat kansainvälisesti vertailtuna.

Taloustaitojen merkityksestä on viime vuosina puhuttu paljon ja ihan hyvästä syystä. Digitalisoituvassa taloudessa taloustaitojen hallinta tulee olemaan vielä nykyistäkin tärkeämpää. Mutta mitkä ovat ne taloustaidot, joilla tulevaisuudessa pärjää? Isänpäivänä pysähdyin pohtimaan tätä ja mietin, mitkä ovat ne talousopit, jotka tahtoisin omille lapsilleni opettaa. Päädyin seuraavaan listaan.

Nuku yön yli

Raha-asioissa aivomme johtavat meitä monesti harhaan etenkin nopeita päätöksiä tehdessä. Heräteostokset ja myöhemmin kaduttavan kulutuksen välttämiseen on kuitenkin helppo keino. Kun nukkuu ja pohtii asiaa yön yli, tekee parempia päätöksiä.

Suunnitelmallisuus tuo mielenrauhaa myös vastoinkäymisten yllättäessä

Oman talouden hallinnan tärkeä lähtökohta on ymmärrys tuloista ja menoista. Esimerkiksi oman talouden budjetti, johon listataan kaikki tulot ja menot on keino, jolla voi tarkistaa että tulot ovat menoja suuremmat.

Budjetin lisäksi oman talouden ennakointia helpottaa, jos saa säästettyä niin sanotun puskurirahaston, jonka säästöjä voi käyttää yllättävien menojen kohdalla. Tieto siitä, että oma talous pysyy tasapainossa, kun kohtaat yllättäviä menoja, tuo mielenrauhaa arkeen.

Korkoa korolle -mekanismi on tärkein oppi säästämisessä ja lainanotossa

Taloustaitojen vaikein matemaattinen taito on korkoa korolle -lasku – eikä sekään ole kovin vaikea. Ymmärrys siitä, kuinka korkoa korolle -mekanismi tekee kasvusta eksponentiaalista, auttaa tekemään parempia päätöksiä sekä säästämisessä että lainaa ottaessa.

Korkoa korolle -mekanismin tunteminen auttaa ymmärtämään, miksi säästämisessä pitkäjänteisyys on tärkeää. Samalla se auttaa ymmärtämään, miksi pikavipit tulevat pidemmän päälle todella kalliiksi.

Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta

Sijoittamisen ja säästämisen suhteen on tärkeä muistaa, että riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä. Jos tavoittelee sijoituksilleen korkeaa tuottoa, pitää olla valmis kantamaan myös korkeaa riskiä. Lupauksiin satumaisen korkeista tuotoista pienellä riskillä kannattaa suhtautua varauksella. Jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti ei ole totta.

Puhu rahasta ja kerro rahahuolista

Raha-asioista puhuminen tuntuu olevan Suomessa edelleen tabu. Palkoista tai rahahuolista ei välttämättä puhuta edes läheisten ystävien kanssa. Tämä on valitettavaa, koska esimerkiksi rahahuolista avoimempi puhuminen voisi helpottaa, kun huomaisi, että muilla on usein samankaltaisia ongelmia. Avoimempi puhuminen raha-asioista auttaisi myös puuttumaan orastaviin talousongelmiin jo varhaisessa vaiheessa ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi.

Taloustaitoja vai elämäntaitoja?

Uskon, että edellä mainitut taloustaidot hallitsemalla pärjää raha-asioiden kanssa nyt ja tulevaisuudessa. Listaa tehdessäni huomasin kuitenkin, että suuri osa näistä vinkeistä sopisi elämänohjeeksi yleisemminkin.

Ennen kuin tekee suuria päätöksiä, kannattaa nukkua yön yli oli kyseessä sitten raha tai rakkaus. Suunnitelmallisuus ja yllätyksiin varautuminen auttaa vastoinkäymisten kohdatessa. Joskus elämässä murheet tuntuvat kasautuvan ja kasvavan eksponentiaalista vauhtia. Silloin kannattaa muistaa, että murheista ja huolista puhuminen auttaa.

Listani taloustaidoista päätyi lopulta olemaan lista yksinkertaisia elämänohjeita, joita noudattamalla elämän polulla voi toivottavasti olla hieman helpompi tallustaa. Nämä taidot toivoisin omien lasteni ja kaikkien nuorten oppivan.

Olli Kärkkäinen

Kommentit (3)
 
 • Herakleitos 13.11.2019 12:04
   
  Äidillistä patistelua tai oikeammin "mummollista" hyysäämistä. Ei yhtään konkreettista ehdotusta, ei edes sitä klassista ja talouspalstalle sopivaa "aloita sijoittaminen jo tänään".

  Miksei arvoisa ekonomsti rohkenen puhua nuorille nuorten kielellä? Itse asiassa tarvitaan vain yksi neuvo ja sille muutama johdannainen:

  1. Älä ota pikavippejä.
  2. Jos kuitenkin tulit ottaneeksi, nuku korkeintaan kaksi yötä ja maksa heti takaisin.
  3. Laita puhelimeesi ja läppäriisi mainosesto niin ei tarvitse katsella pikavippimainoksia. Katso leffat netistä niin voit skipata senkin rahalaitostädin joka ainakin Elisalla kummittelee joka ikisen tauon aluksi

  Kun tämän ahneiden ja psykologiaa väärinkäyttävien aikuisten virittämän sudenkuopan vältät, sinun ei enää tarvitse hakeutua terapiaan uskaltaaksesi puhua rahahuolista. Sinulla nimittäin ei ole niitä.

  Ellet halua sijoittaa rahaa arvopapereihin, nauti elämästä ja sijoita ystäviisi, matkustele ja ostele vaatteita sekä kosmetiikkaa. Ihan niin paljon kuin sinulla on varaa, mutta EI niin paljon kuin satut saamaan lainaa kahdenkymmenen tai edes viiden prosentin korolla.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Viivit 26.11.2019 13:16
   
  Korkea korolle-ilmiön olisi voinut selventää paremmin. Ei nuori ala googlaamaan, jos edes tähän artikkeliin eksyy.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Herakleitos 2.1.2020 17:33
   
  Viivit:
  Nuorethan päinvastoin googlaa meitä vanhuksia 100x paremmin ;)
  Ehkä helppotajuisin korkoa korolle-laskuri löytyi alle 30 sekunnin googletuksella ja siinä ajassa ehti vähän vertaillakin:
  https://www.rikaserakko.com/p/korkoa-korolle-laskuri.html

  Koron ja koronkoron kertyminen tietenkin edellyttää, ettei kuormasta syödä. Niinpä jo nuoresta alkaen kannattaa kerätä sekä kassavirtaa tuottavaa että arvoaan kasvattavaa varallisuutta. Kassavirralla on veroetu puolellaan verrattuna siihen, että käteistä hankkisi myyntivoitoilla.
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit