veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Ei manata itse Suomen taloutta suohon

Olli Kärkkäinen
Olli Kärkkäinen

Taloustiede arjen apurina

Olli Kärkkäinen on yksityistalouden ekonomisti Nordeassa ja palveleva ekonomisti ennen kaikkea Twitterissä @OlliKarkkainen

Mihin suuntaan talous on menossa? Onko minulla riski joutua työttömäksi? Uskallanko ostaa auton, uskallanko tehdä remontin, uskallanko hankkia uusia huonekaluja? Nämä ovat kysymyksiä, joita moni pohtii talousuutisia lukiessaan. Ja näitä kuluttajien mielialojen vaihteluita myös talousennustajat yrittävät ennakoida. Niillä kun on merkittävä vaikutus myös koko kansantalouden talouskehitykseen.

Suomi on pieni avotalous ja siksi hyvin riippuvainen vientimarkkinoista. Kun maailmantaloudessa myrskyää, Suomen laiva keinuu. Vaikka vienti on tärkeää, ei kuitenkaan pidä unohtaa kotimaisen kulutuksen merkitystä Suomen taloudelle. Esimerkiksi viime taantumassa, kun vienti ei vetänyt, piti kotitalouksien kulutuksen nopea kasvu kuvainnollisesti Suomen päätä pinnalla.

Yksityisen kulutuksen kehitykseen vaikuttaa luonnollisesti kotitalouksien ostovoiman kehitys. Viime vuosina kotitalouksien ostovoimaa ovat tukeneet mm. matalana pysynyt inflaatio, kohtuulliset palkankorotukset ja nopeasti kasvanut työllisyys. Kotitalouksien kukkaron koon kehityksen lisäksi kulutuksen kasvuun vaikuttaa myös psykologia, tarkemmin mitattuna kotitalouksien luottamus.

Tilastokeskus mittaa suomalaisten luottamusta tulevaan kuluttajabarometrilla. Siinä kysytään suomalaisten näkemyksiä mm. oman taloustilanteen, Suomen taloustilanteen ja työttömyystilanteen kehityksestä. Vastauksista koottu luottamusindikaattori toimii mm. talousennustajilla ennakoivana merkkinä siitä, mihin suuntaan yksityinen kulutus ja Suomen talouskasvu on menossa.

Viime vuoden alkupuolella kuluttajaluottamus oli kaikkien aikojen ennätyslukemissa, mutta luottamus tulevaan alkoi heikentyä nopeasti reilu vuosi sitten. Erityisesti suomalaisten näkemykset Suomen taloustilanteen kehityksestä ovat synkentyneet. Nyt yhä useampi suomalainen uskoo, että Suomen taloustilanne on vuoden päästä heikompi kuin nyt. Oman taloustilanteensa kehityksen suhteen suomalaiset ovat vielä luottavaisempia, mutta tänä syksynä myös näkymät työllisyyskehityksen ja oman työttömyysriskin suhteen ovat kehittyneet synkempään suuntaan.

Mihin ja miten kotitalouksien luottamus vaikuttaa kulutukseen? Se voi vaikuttaa etenkin suurempia hankintoja tehdessä. Jos talouden tulevaisuus näyttää epävarmalta ja oma työtilanne riskialttiilta, vähentää tämä uskallusta tehdä suuria hankintoja. Kun talouden epävarmuus kasvaa, saatetaan uuden auton ostamista, huonekalujen hankkimista tai kodin remontointia siirtää myöhempään aikaan.

Näyttäisi siltä, että epävarmuuden lisääntyminen ja kuluttajaluottamuksen heikentyminen on jo vaikuttanut suomalaisten kulutusintoon. Tänä vuonna kotitalouksien kulutus ei ole kasvanut juuri lainkaan, vaikka kotitalouksien ostovoima on edelleen jatkanut kasvu-uralla.

Sen sijaan käytettävissä olevien tulojen kasvu näyttäisi jääneen säästöön ja kotitalouksien säästämisaste onkin noussut tänä vuonna pitkästä aikaa positiiviseksi. Säästöt eivät kuitenkaan näytä päätyvän sijoituksiin, vaan suurin osa kotitalouksien kasvaneista säästöistä näyttää jääneen talletustileille makaamaan ja parempia aikoja odottamaan. Positiivista tässä on se, että kotitalouksien kulutusmaltti hidastaa kotitalouksien velkaantumistahtia.

Yksityisestä kulutuksesta toivotaan jälleen kerran hidastuvan talouskasvun veturia, kun maailmantalouden näkymät synkentävät vientisektoria. Näin ennustettiin myös tuoreessa valtiovarainministeriön talouskatsauksessa. Ostovoimakehitys näyttäisi vielä tukevan kulutuksen kasvua, mutta iso kysymysmerkki on, mitä tapahtuu kotitalouksien luottamukselle.

Jos maailmantalouden epävarmuus jatkuu ja kotitaloudet laittavat rahansa sen takia kulutuksen sijaan säästöön, voi yksityisen kulutuksen kasvu olla merkittävästi ennusteita hitaampaa. Silloin Suomen lähivuosien talouskasvulta katoaisi viimeinenkin tukijalka. Kuluttajien huoli Suomen nopeasti heikkenevästä taloustilanteesta saattaakin päätyä olemaan itsensä toteuttava ennuste.

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kuusi ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit