veronmaksajat.fi

Oletko pitänyt kiinni uudenvuodenlupauksestasi? Näin taloustiede auttaa siinä

Olli Kärkkäinen
Olli Kärkkäinen

Taloustiede arjen apurina

Olli Kärkkäinen on yksityistalouden ekonomisti Nordeassa ja palveleva ekonomisti ennen kaikkea Twitterissä @OlliKarkkainen

Teitkö vuoden vaihtuessa uudenvuodenlupauksia? Ovatko ne vielä voimassa, vai pettivätkö ne jo vuoden ensimmäisillä viikoilla? Jos pettivät, niin ei se mitään, uudenvuodenlupaus on ehtinyt pettää jo monella muullakin. Riippumatta siitä, onko tämän uudenvuodenlupauksesi vielä voimassa, löytyy taloustieteestä vinkkejä siihen, miten lupaukset saa pitämään.

Talousnobelisti ja käyttäytymistaloustieteen pioneeri Richard Thaler on kuvannut ihmisten päätöksentekoa pitkäjänteisen ”suunnittelijan” ja lyhyen aikavälin nautintoa hakevan ”tekijän” väliseksi kamppailuksi. Suunnittelija haluaisi maksimoida pitkän aikavälin hyvinvointia, mutta tekijä saattaa sortua lyhytkestoista onnea tuovaan herkutteluun, vaikka se olisi pitkällä aikavälillä haitallista.

Uudenvuodenlupaukset ovat yksi väline tässä suunnittelijan ja tekijän välisessä kamppailussa. Niiden avulla pään sisäinen suunnittelijamme yrittää saada tekijän sitoutumaan pitkän aikavälin hyvinvointiin. Kun tekijä voittaa suunnittelijan, uudenvuodenlupaus rikkoutuu.

Pitkän aikavälin onnea tavoittelevan suunnittelijan voittoa voi edesauttaa muotoilemalla uudenvuodenlupauksen hyvin. Lupaus on sitä sitovampi, mitä yksityiskohtaisempi se on. Sen sijaan että lupaat ”liikkua enemmän”, lupaa vaikkapa ”käydä kuntosalilla tai lenkillä vähintään kahdesti viikossa”. Päänsisäisen tekijämme on helpompi luistaa epämääräisestä lupauksesta.

Tee lupauksen pitämisestä helppoa ja sen rikkomisesta vaikeaa. Jos haluat vähentää herkkujen syömistä, poista kotoasi kaikki herkut. Jos haluat vähentää kännykän käyttöä, ota käyttöön sovellus joka seuraa ja säännöstelee kännykän käyttöä.

Julkisia lupauksia on vaikeampi rikkoa ja siksi uudenvuodenlupauksista kannattaa kertoa muille. Myös tavoitteen edistymisestä kannattaa tehdä julkista. Aktiivisuusmittareiden avulla sosiaaliseen mediaan päivitetyt juoksu- ja hiihtokilometrit eivät ole pelkästään oman liikunta-aktiivisuuden mainostamista, ne ovat myös keino sitoutua liikkumaan. Jos liikunta jää tekemättä, sen huomaavat myös ystävät, kun aktiivisuuspäivitys jää uupumaan.

Taloudelliset kannustimet toimivat myös lupauksiin sitoutumisessa. Positiivisen kannustimen voi rakentaa lupaamalla itselleen palkinnon, jos onnistuu tavoitteessaan. Negatiivisessa kannustimessa puolestaan sitoutuu lahjoittamaan rahaa pois, jos lupaus rikkoutuu.

Viimeinen vinkkini on, että tee realistisia ja armollisia lupauksia. Mitä vähemmän lupauksia, sitä helpompi niistä on pitää kiinni. Jos tekee monia vaikeasti saavutettavia tavoitteita, voivat lupaukset kaatua korttitalon tavoin ensimmäisen pettäessä. Yksi konkreettinen ja realistinen tavoite on sen sijaan saavutettavissa, etenkin jos hyödyntää esimerkiksi edellä mainittuja sitoutumismekanismeja. Ja vaikka tänä vuonna uudenvuodenlupaus rikkoutuisikin, voi näitä vinkkejä hyödyntää myös muissa päänsisäisen suunnittelijan ja tekijän välisissä kamppailuissa.

Olli Kärkkäinen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yhdeksän ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit