veronmaksajat.fi

Älä koskaan sano ei koskaan – arkitalous senkin opettaa

Antti Oksanen

Taloudesta taittaen

Antti Oksanen on Taloustaidon päätoimittaja. Seuraa Twitterissä @Aoksanen

Pyhien lähestyminen vie ajatukset päättyvään vuoteen, jonka aikana monet vallitsevat totuudet liiskaantuivat lattianrakoon. Jälleen kerran.

Vanhan liiton laajamittaista hyökkäyssotaa ei Euroopan pitänyt enää kokeman. Suomen liittyminen Natoon tuntui vielä 2021 varsin kaukaiselta asialta ja nyt sillä on kansan parissa 78 prosentin kannatus, kertoo Evan tuore mittaus.

Vallanhimoinen diktaattori naapurissa saa edelleen aikaan hämmentävän nopeita turvallisuuspoliittisia liikkeitä.

Uuden teknologian aiheuttama muutos etenee paljon hitaammin, vaikka sen vaikutus lopulta olisikin mullistava.

Ei tarvitse peruuttaa kuin parikymmentä vuotta taaksepäin, niin vaikka internetin merkitystä vähäteltiin yleisesti jopa yrityksissä. Nyt on vaikea kuvitella työelämää ilman sähköpostia tai verkossa pyöriviä asiointipalveluja ja sovelluksia.

Amerikkalaisen MIT-yliopiston Nicholas Negroponte esitti aikoinaan luonnonlakina, että kaikki fyysisen maailman atomit, jotka ovat muutettavissa biteiksi, myös muutetaan. Professorin ennustus on koko lailla toteutunut median ja viihteen jakelun osalta, mutta vieläkin digitalisoimattomiin atomeihin törmää.

Esimerkiksi käteistä rahaa on edelleen liikenteessä – mutta kuinka kauan? Sen nimiin vannoneet jättivät pandemian myötä automaatilla käynnin väliin. Viime vuonna käteistä käytti tavallisimpana maksutapana enää alle kymmenen prosenttia kuluttajista.

Jos jotain kokemus opettaa, niin ainakin välttämään ehdottomia, ”ei koskaan” -kantoja. Niin moneen kertaan on peruskuluttajakin joutunut syömään sanansa.

Piti olla toivoton tapaus myydä alkoholittomia juomia suomalaisille. Tänä päivänä Alkon valikoimassa on lähes 300 alle 0,5 alkoholiprosentin tuotetta. Päivittäistavarakauppa myi huhti-kesäkuussa euromääräisesti suunnilleen jo yhtä paljon alkoholittomia kuin alkoholillisia juomia.

Trendi ei selity uusilla kuluttajaryhmillä, vaan se kertoo myös vanhojen tottumusten muuttumisesta.

Viranomaisten kovat tavoitteet vauhdittaa autokannan sähköistämistä naurettiin ensin pihalle. Autoalan tiedotuskeskus on kuitenkin jatkuvasti nostanut arviotaan ladattavien henkilöautojen määrästä Suomen teillä vuoteen 2030 mennessä. Luku oli 600 000 vielä 2021, mutta jo 740 000 täyssähköautoa tai ladattavaa hybridiä tänä vuonna.

Poliitikkojen onkin syytä olla tyytyväisiä. Kun lainsäädännön kannusteet ja markkinoiden tarjonta asettuvat kohdilleen, kysyntäkin reagoi. Valtaosa kuluttajista osaa lukea ajan merkkejä ja on valmis muuttamaan vakiintuneet tapansa – jos ei oman maun takia niin ihan vaan rationaalisin perustein.  

Jotkut saavat pelkästään ilmastonmuutoksesta riittävän motivaation muutokselle. Omien päästöjen minimointi nousee silloin kulutusvalintojen pääkriteeriksi.

Valtioiden tasolla irtautuminen fossiilisista energianlähteistä ei ole edennyt vauhdikkaasti kaikista ilmastosyistä huolimatta. Euroopassa siihen tarvittiin myös Putin ja tämän edustama turvallisuusuhka. 

Antti Oksanen

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä kolme?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit