veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Yritys, nyt voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen asiakkaasi puolesta Verohallinnolle

Yritys, nyt voit ilmoittaa kotitalousvähennyksen asiakkaasi puolesta Verohallinnolle
31.1.2023

Verohallinto on avannut rajapinnan, jonka kautta yritykset voivat ilmoittaa kotitalousvähennykseen oikeuttavat tiedot asiakkaidensa puolesta. Yrityksen ja asiakkaan pitää erikseen sopia kotitalousvähennystietojen ilmoittamisesta Verohallinnolle.

Verohallinnon reaaliaikaisten rajapintojen eli apien avulla verotusta koskeva tieto siirtyy automaattisesti Verohallinnon ja muiden toimijoiden järjestelmien välillä.

"Uusi kotitalousvähennysrajapinta on suuri helpotus esimerkiksi ikääntyneille, joiden ei sen ansiosta tarvitse huolehtia kotitalousvähennyksen ilmoittamisesta itse, vaan työn tehnyt yritys hoitaa ilmoittamisen heidän puolestaan", Verohallinnon rajapintakehitystä koordinoiva Mika Hyyrynen kertoo tiedotteessa.

Sovi vähennyksen ilmoittamisesta asiakkaan kanssa

Yritys tarvitsee ilmoittamista varten asiakkaalta samat tiedot kuin asiakas itse antaisi Verohallinnolle vähennystä hakiessaan. Näihin kuuluvat esimerkiksi se, onko työ tehty asiakkaan omassa tai esimerkiksi hänen vanhempiensa asunnossa ja onko kustannukset jaettu useamman henkilön kesken.

"Käytännössä siis yrityksen pitää pyytää nämä tiedot asiakkaaltaan."

Hyöty heti verokortille tai jälkikäteen veroilmoituksella

Yritys voi ilmoittaa uuden rajapinnan kautta kotitalousvähennystä työstä, jonka lasku tai palkka on maksettu vuoden 2023 puolella. Viime vuonna maksettua työtä ei siis voi ilmoittaa rajapinnan kautta.

Yrityksen rajapinnan kautta ilmoittama kotitalousvähennys näkyy asiakkaan tiedoissa Omaverossa. Vähennys menee myös suoraan asiakkaan kevään 2024 esitäytetylle veroilmoitukselle.

Jos asiakas haluaa hyödyntää kotitalousvähennystä välittömästi, hänen kannattaa tehdä uusi verokortti, jossa vähennys on huomioitu.

Rajapinnan käyttöönotto vaatii muutoksia taloushallinto-ohjelmistoon

Verohallinnon rajapintojen, eli myös kotitalousvähennysrajapinnan, käyttöönotto vaatii muutoksia yrityksen käyttämään taloushallinto-ohjelmistoon.

Jos yritys ostaa taloushallintopalvelunsa kirjanpitäjältä, rajapinnan hyödyntämisestä kannattaa kysyä kirjanpitäjältä. Jos yritys taas käyttää itse ulkoista taloushallinto-ohjelmistoa, rajapintamahdollisuudesta kannattaa kysyä ohjelmiston toimittajalta.

Rajapinnan käyttöönottokustannukset riippuvat yrityksen ja sen kirjanpitäjän tai ohjelmiston toimittajan välisestä sopimuksesta. Verohallinnon rajapintojen käyttäminen ei itsessään maksa mitään.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti