veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Verovalvonnassa löytyi viime vuonna ilmoittamatta jääneitä veroja 534 miljoonaa euroa

Verovalvonnassa löytyi viime vuonna ilmoittamatta jääneitä veroja 534 miljoonaa euroa
2.3.2023

Verohallinto löysi viime vuonna ilmoittamattomia veroja 534 miljoonaa euroa. Se on reilun kolmanneksen enemmän kuin vuonna 2021.

Euromääräisesti eniten maksuun pantavia veroja kertyi verotarkastusten perusteella, yhteensä 329 miljoonaa euroa.  

"Vuonna 2021 verotarkastusten maksuunpanot olivat 220 miljoonaa euroa, vuonna 2020 noin 138 miljoonaa euroa ja vuonna 2019 yhteensä 127 miljoonaa euroa", Verohallinnon ohjaus- ja valvontajohtaja Marko Myllyniemi kertoo tiedotteessa.  

Verohallinto tekee varsinaisia verotarkastuksia nykyään aiempaa vähemmän.   

"Verotarkastajat tekivät viime vuonna tuhansia valvontatoimenpiteitä, mutta varsinaisia verotarkastuksia näistä oli alle 1 500. Tarkastustulosten kasvun taustalla on se, että olemme pystyneet koko ajan kehittämään kohdevalintaa aiempaa osuvammaksi." 

Veroilmoitusten valvonnassa ilmoittamatta jääneitä veroja paljastui vuonna 2022 viidennes edellisvuotta enemmän, yli 200 miljoonaa euroa.

Veroilmoitusvalvonnassa osa henkilöiden, yhtymien ja yhteisöjen jättämistä veroilmoituksista valikoituu erilaisilla kriteereillä virkailijoiden käsiteltäväksi ennen verotuspäätöksen muodostamista.

"Verohallinto tarkistaa veroilmoituksille annettuja tietoja ja vertaa niitä muualta saamiimme tietoihin. Myös esimerkiksi arvonlisävero- tai varainsiirtoveroilmoituksista osa valikoidaan niiden saapumisen jälkeen tarkempaan tarkasteluun." 

Verohallinnon ohjaus ja valvonta käsittää verotarkastukset, saapuneiden veroilmoitusten valvonnan sekä neuvontaa ja ohjausta. 

Verohallinto keräsi ja tilitti veronsaajille viime vuonna yli 81 miljardia euroa.  Yhden prosentin verovajeen kasvu merkitsisi vuositasolla 800 miljoonan vajetta veronsaajien eli muun muassa valtion ja kuntien kassaan. 

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti