veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Ylittyykö verokorttisi tuloraja loppuvuonna? Palkkatilille ilmestyy vähemmän euroja

Ylittyykö verokorttisi tuloraja loppuvuonna? Palkkatilille ilmestyy vähemmän euroja
13.11.2020

Työnantajasi perii palkastasi veroa verokorttisi lisäprosentin mukaan, kun tuloraja ylittyy. Tämä tarkoittaa, että käteen jää vähemmän rahaa. Myös jäännösveron riski kasvaa, jos tulosi ovat arvioitua suuremmat.

Maksat tuloistasi riittävästi veroa vain, jos tulorajasi riittää sekä päätuloillesi että sivutuloillesi.

Verohallinnon lähettämässä vuoden 2020 verokortissa tuloraja on laskettu vain 11 kuukaudelle – helmikuusta joulukuun loppuun. Koko vuoden tuloarvion näet ennakkoperinnän päätöksestä.

Jos olet tilannut muutosverokortin joulukuussa 2019, tuloraja koskee tammi-joulukuussa ansaittavia tuloja. Jos tilasit muutosverokortin tämän vuoden puolella, tuloraja koskee tuloja, jotka saat siitä hetkestä lähtien, josta muutosverokortti tuli voimaan.

Voit tilata loppuvuodeksi uuden verokortin, mutta tulorajan ja veroprosentin korotus johtavat samaan lopputulokseen verojen kannalta, jos rajan ylittävältä osalta peritään vero lisäprosentin mukaan. Jos haluat korottaa loppuvuodeksi pelkkää veroprosenttia, ilmoitus työnantajalle riittää.

Tulorajan korotus, veroprosentin pienentäminen ja uuden verokortin tilaaminen hoituvat:

Verohallinnon veroprosenttilaskurilla voit arvioida, tarvitsetko muutoksen verokortissasi näkyvään ennakonpidätysprosenttiin.

Jos veroprosenttisi on liian pieni etkä korota sitä, varaudu jäännösveroihin, jotka maksat ensi vuonna. Suurimmalla osalla henkilöistä mätkyjen eräpäivät ovat elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa. Maksueriä on kaksi, jos jäännösvero on 170 euroa tai enemmän.

LIIKAA VEROJA! Jos verokorttisi tuloarvio on ollut liian suuri ja olet maksanut liikaa veroja, saatat vielä ehtiä pienentää veroprosenttiasi. Näin joulukuussa jää käteen enemmän euroja. Jos et kutista veroprosenttiasi, saat veronpalautusta ensi syksynä. Veroprosentin pienentämistä varten tarvitset aina uuden verokortin.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti