veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Vuokraan huonetta omakotitalosta – mitä tuloa vuokratulo on?

Vuokraan huonetta omakotitalosta – mitä tuloa vuokratulo on?
13.10.2021

Vuokraan satunnaisesti muutamaa huonetta omakotitalostani. Olen veloittanut yöpymisestä 20 euroa. Miten tällaista toimintaa verotetaan?

Olen eläkeläinen ja ikää on 70 vuotta. Korona-aikaan yöpymisiä on ollut harvoin.

Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa:

Vuokratulo on pääomatuloa. Pääomatulosta maksetaan veroa 30 prosenttia, 30 000 euroa ylittävältä osalta vero on 34 prosenttia.

Pääomatulot ja ansiotulona verotettavat eläketulot verotetaan erikseen.

Satunnaisestakin vuokraustoiminnasta syntyvä vuokratulo on veronalaista pääomatuloa, ja siitä saa vähentää vuokraamisesta aiheutuvat kustannukset.

Vuokratulot on ilmoitettava, vaikka tuloista ei kulujen vähentämisen jälkeen jäisikään maksettavaa veroa.

Omassa käytössä olevan asunnon satunnaisesta vuokraamisesta saadusta vuokratulosta vähennetään vuokrauksesta suoraan aiheutuneet kustannukset sekä vuokrattua asunnon osaa ja vuokrausaikaa vastaavat suhteelliset osuudet koko asuntoon kohdistuvista kustannuksista.

Kun huone tai huoneisto vuokrataan kalustettuna, vuokratulosta on mahdollista vähentää kalusteiden kulumista vastaavalta osin niin sanottu kalustevähennys. Satunnaisessa vuokraamisessa kalustevähennys on 1,30 euroa/päivä (huone tai yksiö) tai 2,00 euroa/päivä (kaksio tai suurempi asunto).

On huomattava, että koko asunnon vuokralle antaminen, vaikka satunnaisestikin katkaisee asunnon oman käytön. Tämä saattaa vaikuttaa asunnon luovutusvoiton verovapauteen, kun asunto myydään.

Luovutusvoitto on kuitenkin kokonaan verovapaa, jos verovelvollisen omistamasta rakennuksesta tai huoneistosta on säännöksissä edellytetyllä tavalla ollut vähintään puolet omana tai perheen vakituisena asuntona vuokrausaikana.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti