veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Vuoden suurin jäännösveropotti maksuun perjantaina – reilu miljardi euroa veropalautuksia tulossa maanantaina

Vuoden suurin jäännösveropotti maksuun perjantaina – reilu miljardi euroa veropalautuksia tulossa maanantaina
31.8.2023

Perjantaina on mätkyjen eräpäivä noin 330 000 ihmisellä. Kaikkiaan mätkyjä on 1. syyskuuta maksettavana 260 miljoonaa euroa. Noin 1,2 miljoonaa ihmistä saa veronpalautuksensa maanantaina. Kaikkiaan Verohallinto maksaa syyskuussa palautuksia runsaat 1,1 miljardia euroa.

Ylitarkastaja Juha Villman Verohallinnosta muistuttaa, että palautukset eivät välttämättä näy tilillä heti maanantaiaamuna.

”Jos veronpalautus ei näy tilillä heti aamulla, tilin saldo kannattaa tarkistaa uudestaan iltapäivän puolella. Jos rahat eivät sittenkään näy tilillä, veronpalautusten maksupäivä on voinut siirtyä. Oman tilanteen voi käydä tarkistamassa Omaverosta”, Villman sanoo.

Jos veronpalautus ei ole tullut iltaan mennessä, on mahdollista, että palautusten maksupäivä on siirtynyt eteenpäin tai että tilinumero ei ole Verohallinnon tiedossa.

Maksupäivä voi siirtyä esimerkiksi, jos

  • asiakas tai hänen puolisonsa on täydentänyt esitäytettyä veroilmoitusta
  • Verohallinto on saanut verotuksen vaikuttavia tietoja muualta esitäytetyn veroilmoituksen lähettämisen jälkeen
  • asiakkaan tilinumero ei ole Verohallinnon tiedossa
  • veronpalautusta on käytetty verojen maksuksi
  • veronpalautus on ulosmitattu.

Syyskuun jälkeen veronpalautuksia maksetaan seuraavan kerran 3. lokakuuta. Viimeiset veronpalautukset maksetaan joulukuussa. Oman palautuspäivän näkee sekä Omaverosta että verotuspäätöksestä.

Jos ei ole ilmoittanut Verohallinnolle ajantasaista tilinumeroa, veronpalautuksen saa maksuosoituksena eli rahalähetyksenä Nordeasta. Rahat eivät ole saatavissa vielä veronpalautuspäivänä.

Suurimmalla osalla jäännösveron eräpäivät ovat elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa. Maksueriä on kaksi, jos jäännösvero on 170 euroa tai enemmän. Syyskuussa erääntyvä jäännösveropotti, 260 miljoonan euroa, on vuoden suurin.

Verohallinto ei ilmoita palautuksista tai mätkyistä tekstiviestillä tai sähköpostilla

Veronpalautusaikana on liikkeellä runsaasti erilaisia huijausyrityksiä, joilla koitetaan kalastella ihmisten pankkitunnuksia.

Juha Villman muistuttaa, ettei Verohallinto ikinä ilmoita veronpalautuksista tekstiviesteillä tai sähköposteilla.

”Lähetämme toisinaan tekstiviestillä muistutuksia tai kysymme palautetta palveluistamme, mutta veronpalautuksista tai mätkyistä emme ikinä kerro tekstiviestillä. Tieto veronpalautuksesta on merkitty verotuspäätökselle, joka on Omaverossa tai tullut kotiin postissa. Jos viestissä on linkkejä, niitä ei kannata klikata − ne eivät ole Verohallinnolta”, Villman sanoo.

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti