veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Vuoden 2020 verotustietojen sähköistä luovutusta medialle voi vastustaa – tiedot silti saatavissa verotoimistosta

Vuoden 2020 verotustietojen sähköistä luovutusta medialle voi vastustaa – tiedot silti saatavissa verotoimistosta
4.6.2021

Kaikkien verotustiedot ovat julkisia ja saatavissa verotoimistosta. Tiedotusvälineillä on lisäksi oikeus saada tietojensa luovuttamista vastustaneiden nimet.

Tiedotusvälineet voivat tilata julkiset tiedot niistä henkilöistä, jotka ovat saaneet yhteensä vähintään 100 000 euroa valtionverotuksessa verotettavaa ansiotuloa ja pääomatuloa. Verohallinto luovuttaa verovuoden 2020 tiedot tiedotusvälineille sähköisesti marraskuussa 2021.

Asiakkaalla on yleisen tietosuoja-asetuksen nojalla mahdollisuus vastustaa henkilötietojensa luovuttamista tähän tarkoitukseen. Tietojen luovuttamista voi vastustaa henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseen liittyvällä perusteella.

Jos yhteenlasketut tulosi ovat alle 100 000 euroa, vastustaminen ei ole tarpeen, koska tietosi eivät muutenkaan sisälly tiedotusvälineille sähköisesti luovutettavaan aineistoon.

Myös hyväksytyn vastustamispyynnön tehneiden asiakkaiden julkiset tuloverotustiedot ovat jatkossakin julkisia ja saatavissa verotoimistojen asiakaspäätteiltä ja puhelimitse. Myös tiedotusvälineet voivat saada verotustietosi tällä tavoin, vaikka olisit käyttänyt vastustamisoikeuttasi.

Hallinto-oikeuden huhtikuussa 2021 antamien päätösten mukaan tiedotusvälineillä on lisäksi oikeus saada vastustamispyynnön tehneiden henkilöiden nimet. Oikeuden päätös koskee myös aiempia vuosia. Tiedotusvälineet voivat pyytää myös niiden henkilöiden nimet, jotka ovat tehneet vuotta 2018 tai 2019 koskevan vastustamispyynnön.

Voit tehdä vastustamispyynnön Omaverossa tai tarvittaessa paperilomakkeella. Toimita vastustamispyyntösi 1.10.2021 mennessä. Ohjeet vastustamispyynnön tekekemiseen.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti