veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Verotustiedot 2019 julki marraskuussa – omien tietojen luovutusta voi vastustaa Omaverossa

Verotustiedot 2019 julki marraskuussa – omien tietojen luovutusta voi vastustaa Omaverossa
1.6.2020

Tiedotusvälineet saavat edelleen pyynnöstä verottajalta yli 100 000 euroa vuodessa ansainneiden tiedot sähköisesti. Vuoden 2019 verotiedot tulevat julkisiksi 4. marraskuuta.  

Medioille toimitettavaan poimintaan ei sisälly niiden yli 100 000 euroa ansainneiden henkilöiden tietoja, jotka ovat vastustaneet tietojensa luovuttamista sähköisessä muodossa journalistiseen käyttötarkoitukseen ja joiden pyyntö on hyväksytty. 

Pyyntö omien tietojen salaamisesta pitää tehdä 1.10.2020 mennessä Omaverossa tai paperilomakkeella.

Kaikkien henkilöiden ja yhteisöjen julkiset tuloverotustiedot ovat nähtävillä verotoimistojen asiakaspäätteillä ja saatavilla puhelimitse. 

Myös hyväksytyn vastustamispyynnön tehneiden julkiset tuloverotustiedot ovat jatkossakin julkisia ja saatavissa verotoimistojen asiakaspäätteiltä ja puhelimitse. 

Vastustaminen ei ole tarpeen, jos yhteenlasketut ansio- ja pääomatulot jäävät alle 100 000 euron.

Terveys, turvallisuus tai ammatti hyväksyttäviä perusteita vastustaa luovutusta

Henkilöllä on yleisen tietosuoja-asetuksen nojalla mahdollisuus vastustaa henkilötietojensa luovuttamista tiedotusvälineille. Hyväksyttävä peruste voi liittyä esimerkiksi terveyteen, omaan tai läheisten turvallisuuteen tai omassa ammatissa tai työtehtävässäsi toimimiseen. Verohallinto arvioi perusteet aina tapauskohtaisesti. 

Perusteeksi ei kuitenkaan riitä se, että suhtautuu kielteisesti tietojen luovuttamiseen tiedotusvälineille tai niiden julkaisemiseen yleensä. Myöskään pelkkä viittaus lainsäädäntöön ei Verohallinnon mukaan ole riittävä peruste.

Tuloverotuksen tietojensa poistoa on nyt mahdollista hakea toisena vuotena peräkkäin. Menettely on herättänyt keskustelua ja sitä käsitellään oikeusasteissa. Oikeuskäsittelyn aikana Verohallinto jatkaa vastustamisen hakemismahdollisuutta. 

Verovuoden 2018 tietojen julkaisua vastusti noin 600 henkilöä. Verohallinto hyväksyi 233 pyyntöä. Pyynnöistä suurin osa, noin 500, tuli myöhässä.

NUMERO 92 285 henkilöä sai ansio- ja pääomatuloja yli 100 000 euroa vuonna 2018. Lähde: Tilastokeskus

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti