veronmaksajat.fi

VEROT

Verokortti 2023: Kuusi vinkkiä verokortin tarkistajalle

Verokortti 2023: Kuusi vinkkiä verokortin tarkistajalle
9.1.2023

Kaikkien yli 15-vuotiaiden verokortit ovat jo Omaverossa. Paperiset verokortit tulevat postitse viimeistään tammikuussa. Verokorttia käytetään sekä päätoimen että sivutoimen palkkaan. Suomi.fi-viestien vastaanottajille ei lähetetä paperista verokorttia.

1. MITÄ TIETOJA VEROKORTISTA PITÄÄ TARKISTAA?

Tarkista koko vuoden tuloarvio, joka on verokortin mukana lähetetyssä ennakkoperinnän päätöksessä kohdassa ansiotulot: arvio koko vuoden tuloista.

Uuden verokortin tuloraja perustuu joko vuoden 2021 verotustietoihin tai vuonna 2022 tehdyn muutosverokortin tietoihin. Tulot ja vähennykset ovat saattaneet muuttua vuodesta 2021, siksi uuden verokortin tuloraja, vähennykset ja veroprosentti kannattaa tarkistaa huolellisesti.

Vähennyksiä ovat mm. matkakulut ja muut tulonhankkimiskulut, kotitalousvähennys sekä tulonhankkimislainan korko.

Matkakuluista lasketaan vähennykseksi 750 euroa ylittävä osuus, enintään 8 400 euroa. Tulonhankkimislainan koron saat vähentää kokonaan.

Verokortin pidätysprosentissa on otettu yleensä huomioon enintään 7 000 euron suuruiset vuokratulot. 

2. MITÄ TULORAJA TARKOITTAA?

Maksat tuloistasi riittävästi veroa vain, jos tulorajasi riittää sekä päätuloillesi että sivutuloillesi. Tuloraja voi olla liian pieni, jos sinulla ei ole aikaisemmin ollut sivutuloja.

Tulorajan ylittyessä maksat riittävästi veroja vain, jos maksaja toimittaa ennakonpidätyksen tulorajan ylittävältä osalta lisäprosentin mukaan.

Huomaa, että verokorttiin merkitty tuloraja koskee vain helmikuun alun ja joulukuun lopun välillä maksettavia palkkoja. Tuloraja on yleensä laskettu 11,5 kuukauden palkalle. Koko vuoden tuloarvion näet ennakkoperinnän päätöksestä.

3. MILLOIN OTAN KÄYTTÖÖN VUODEN 2023 VEROKORTIN?

Verokortti otetaan käyttöön helmikuun alussa. Tammikuussa on käytössä vuoden 2022 verokortti, ja ennakonpidätys toimitetaan perusprosentilla. Vuonna 2022 ansaitut tulot eivät vaikuta tammikuun ennakonpidätysprosenttiin.

Jos olet jo muuttanut Omaverossa vuoden 2023 verokorttia, voit ottaa muutosverokortin käyttöön heti tammikuussa. Muutosverokortin tuloraja koskee tammi-joulukuussa ansaittavia tuloja. 

4. MILLOIN TARVITSEN UUDEN VEROKORTIN?

Uusi verokortti on tilattava aina, jos haluat pienentää veroprosenttiasi. Ilmoitus työnantajalle riittää, jos haluat nostaa veroprosenttiasi. Työnantaja ei voi kuitenkaan muuttaa verokorttisi tulorajaa, joten sinun kannattaa hakea uusi verokortti, jos tulosi nousevat rajan yli.

Työantajasi seuraa tulorajan ylittymistä vain itse maksamiensa palkkojen osalta verokortin voimassaoloaikana. Tämä johtaa helposti liian pieneen ennakonpidätykseen, jos vaihdat työpaikkaa tai jos sinulla on esimerkiksi useita työpaikkoja.

Tarkista hyvissä ajoin syksyllä, riittääkö verokortin tuloraja koko vuoden tuloille vai täyttyykö raja ennen vuoden loppua. Nettopalkka kutistuu reippaasti, jos joudut korottamaan veroprosenttiasi useammalla prosentilla.

Työnantaja ei ota tammikuussa maksettua palkkaa huomioon laskiessaan ylittyykö verokorttiin merkitty tuloraja. 

5. MISTÄ SAAN UUDEN VEROKORTIN?

Saat uuden verokortin Omaverosta, soittamalla Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 000, asioimalla verotoimistossa tai postittamalla verokorttihakemuksen (5010) verotoimistoon.

Veroprosentin arviointi hoituu Verohallinnon verolaskurilla. Syötä laskuriin tiedot saaduista palkoista ja niistä maksetuista veroista, arvio koko vuoden tuloista ja tiedot vähennyksistä.

6. PITÄÄKÖ VEROKORTTI VIEDÄ TYÖNANTAJALLE?

Verokortin esittäminen työnantajalle riittää. Tämäkään ei ole tarpeen, jos työnantajasi saa tiedot suoraan Verohallinnolta. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti