veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Veroilmoitusta voi täydentää jo etukäteen

Veroilmoitusta voi täydentää jo etukäteen
25.7.2022

Vähennyksiä ja tuloja voi ilmoittaa Omaverossa milloin vain. Sen ansiosta esitäytetty veroilmoitus on hyvällä tuurilla lopullinen.

Verottajan esitäyttämä veroilmoitus on loistava keksintö, kunhan tiedot vain olisivat oikein. Koska verottaja ei voi arvata, onko kuluneena vuonna tullut rempattua kylppäri tai käytettyä siivoojaa, verottajaa kannattaa hieman auttaa.

Omaverossa voi ilmoittaa etukäteen (eli jo ennen esitäytetyn veroilmoituksen saapumista) vähennyksinä

  • matkakulut,
  • kotitalousvähennykseen oikeuttavat kulut,
  • tulonhankkimismenot,
  • työasuntovähennyksen ja
  • elatusvelvollisuusvähennyksen.

Vähennyksiä pitkin vuotta

Jos teettää alkuvuonna ison remontin, jolla täyttyy kotitalousvähennyksen enimmäismäärä, tiedot kannattaa näpytellä Omaveroon saman tien. Näin vähennykset ovat verottajan tiedossa ja esitäytetyllä veroilmoituksella, kun se seuraavan vuoden puolella valmistuu. Tällä perusteella voi myös tilata uuden verokortin kuluvalle vuodelle.

Sama koskee matkakuluja, tulonhankkimismenoja, työasuntovähennystä ja elatusvelvollisuusvähennystä. Muita vähennyksiä ei voi ilmoittaa omatoimisesti etukäteen. Jos ilmoittaa vuoden aikana vähennyksiä arvion mukaan, ne kannattaa tietenkin käydä korjaamassa heti, kun lopulliset summat ovat tiedossa.

Vähennyksiä voi siis ilmoittaa Omaveroon pitkin vuotta. Osa esitäytetyistä veroilmoituksista valmistuu helmikuun lopussa, osa maaliskuun alussa. Jos haluaa, että vähennykset on otettu huomioon esitäytetyllä veroilmoituksella, Verohallinnon johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen suosittelee tarttumaan toimeen viimeistään helmikuun puolivälissä.

Vuokratulotkin voi lisätä ajoissa

Myös vuokratulot voi lisätä Omaverossa ennen esitäytetyn veroilmoituksen valmistumista. Tulot vaikuttavat kuitenkin aina ennakkoveroon, joten jos vuonna 2022 saaduista vuokratuloista ei halua maksaa veroa vuoden 2022 aikana, ne tulee ilmoittaa vasta vuoden 2023 puolella.

Kun siis ilmoittaa vuoden 2022 vähennykset ja vuokratulot helmikuun puoliväliin 2023 mennessä, saattaa esitäytetty veroilmoitus olla lopullinen. Tämä tietenkin sillä edellytyksellä, että muut tiedot ovat oikein.  

Muutanko verokorttia vai veroilmoitusta?

Vähennyksiä ja vuokratuloja pääsee ilmoittamaan Omaverossa valitsemalla etusivulta valikon Omat verolajit ja sieltä kohdan Tulovero ja sen alta vuoden, jonka vähennykset haluaa ilmoittaa. Ja nyt tarkkana:

Ylimpänä listassa on kohta Verokortti ja ennakkovero. Se on nimensä mukaisesti tarkoitettu uuden verokortin tilaamiseen.

Jos et halua muutoksia verokorttiisi, vaan ainoastaan varmistaa, että vähennykset ja vuokratulot on otettu huomioon esitäytetyllä veroilmoituksella, mene saman listan viimeiseen kohtaan Veroilmoitukset ja verotustiedot. Myös siellä on vaihtoehtona Verokortit ja ennakkovero. Jos ilmoittaa vaikkapa arvioidut vuokratulot täällä, sen perusteella korjataan ennakkoveron määrää.

Samalla voi valita, haluaako maksaa pääomatulojen perusteella määrätyn veron osana palkkatuloista tehtävää veronpidätystä vai erillisenä ennakkoverona. Ilman valintaa enintään 7 000 euron suuruiset pääomatulot on pääsääntöisesti otettu huomioon verokortin veroprosentissa.

Jos et halua uutta verokorttia vaan ainoastaan ilmoittaa vähennykset, se tehdään Vähennykset-linkistä. Siellä on selvästi otsikoitu esimerkiksi kotitaloustyön kustannusten ilmoittaminen ilman että tilaa uutta verokorttia.

Verottaja kyllä muistuttaa, että on tärkeää ilmoittaa vähennykset oikeassa kohdassa, mutta sivun alareunassa oleva muistutus jää helposti ruudulla pimentoon.

Kertauksena vielä: Kun ilmoitat tiedot vähennyksestä tilaamatta uutta verokorttia, vähennys otetaan automaattisesti huomioon seuraavassa verokortissasi tai esitäytetyssä veroilmoituksessasi. Jos haluat hyödyn vähennyksestä heti käyttöösi, valitse linkki Verokortit ja ennakkovero.

Katri Isotalo

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti