veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Unohtuiko jotain veroilmoituksesta? Toimi nopeasti

Unohtuiko jotain veroilmoituksesta? Toimi nopeasti
24.5.2021

Esitäytetty veroilmoitus piti tarkistaa 4.5., 11.5. tai 18.5. mennessä. Ehtiikö veroilmoitusta vielä täydentää tai korjata, vaikka oma määräpäivä meni jo?

”Voit täydentää ja korjata veroilmoitustasi siihen asti, kun verotuksesi päättyy, mutta myöhässä tehdyistä korjauksista voidaan määrätä seuraamusmaksu. Päättymispäivän näet verotuspäätöksestäsi, ellet ole saanut vain alustavaa verotuslaskelmaa. Kun Verohallinto on käsitellyt korjauksesi, saat uuden verotuspäätöksen”, Veronmaksajien lakiasiainjohtaja Kati Malinen sanoo.

Puuttuvat tulo- ja vähennystiedot ilmoitetaan Omaverossa tai paperilomakkeella ennen verotuksen päättymispäivää. Jos verotuspäätöksessäsi on selvä virhe (esim. laskuvirhe), soita Verohallinnon palvelunumeroon, joka on verotuspäätöksessä. 

”Jos korjaat tai täydennät paperilomakkeella antamaasi tietoa, katso lomakkeen täyttöohjeesta, mitkä kaikki tiedot tulee antaa uudelleen. Soita tarvittaessa Verohallinnon palvelunumeroon lisäohjeiden saamiseksi.” 

Päättymispäivä yksilöllinen

Verotuksen päättymispäivä on yksilöllinen. Verotus voi päättyä toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Puolisoilla verotus päättyy aina samaan aikaan.

”Esitäytetyn veroilmoituksen tiedot on aina tarkistettava. Olet antanut väärän veroilmoituksen, jos et korjaa esitäytettyjä tietoja oikeiksi tai täydennä puuttuvia tietoja määräpäivään mennessä”, Kati Malinen muistuttaa.

Esimerkiksi esitäytetyissä matkakuluissa saattaa olla virheitä, jos olet ollut koronan takia pääasiassa etätöissä. Tällöin saatat toisaalta saada työhuonevähennystä, jota on vaadittava itse. Myös ennalta ilmoitetut vuokratulot ja niihin kohdistuvat kulut pitää tarkistaa ja tai ilmoittaa, jos ne puuttuvat esitäytetyltä veroilmoitukselta.

Jos korjaat ja täydennät veroilmoituksen tietoja myöhässä, mutta kuitenkin oma-aloitteisesti ennen verotuksen päättymispäivää, joudut yleensä maksamaan 50 euron myöhästymismaksun. Käytännössä maksu peritään yleensä vain, jos ilmoitus on myöhässä enemmän kuin kolme päivää.

Jos korjaat tai täydennät veroilmoituksen virheelliset tai puutteelliset tiedot vasta Verohallinnon lähettämän kehotuksen jälkeen, sinulle määrätään myöhästymismaksun sijaan veronkorotus, vaikka antaisit tiedot myöhässä.

Myöhästymismaksua tai veronkorotusta ei kuitenkaan yleensä määrätä, jos vaadit myöhässä vähennyksiä tai ilmoitat muita tietoja, joiden johdosta verot alenevat, vaikka ilmoituksen antaisi myöhässä.

Jos ilmoitat tuloja myöhässä tai korjaat veroilmoituksesi virheitä vasta sen jälkeen, kun verotus on jo valmistunut, voidaan sinulle määrätä veronkorotus. Veronkorotus on aina vähintään 75 euroa, vaikka prosentteina laskettu korotus olisi tätä pienempi (0,5–10 % lisätystä tulosta, 2–50 % lisätyn verosta).

Jos huomaat verotuksessasi virheen vasta verotuksen päättymisen jälkeen, sinun täytyy tehdä oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimus tehdään Omaverossa tai paperilomakkeella.

HUOMAA! Tietyt vaatimukset pitää tehdä ennen kuin verotus päättyy. Tällaisia ovat esimerkiksi tulontasaus ja pakollisten eläkevakuutusmaksujen vähentäminen puolisoiden kesken. Niitä ei voi vaatia oikaisuvaatimuksella jälkikäteen.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti