veronmaksajat.fi

VEROT

Tuulivoimalat pilaavat mökkini merimaiseman – voinko antaa arvottoman kiinteistön lapsilleni verotta lahjana?

Tuulivoimalat pilaavat mökkini merimaiseman – voinko antaa arvottoman kiinteistön lapsilleni verotta lahjana?
24.6.2024

Omistan kesämökin, joka sijaitsee meren rannalla Närpiössä. Mökin edustalta aukeaa kaunis avomerimaisema, jonka takia ostimme mökin yli 20 vuotta sitten.

Nyt kaupunki on tehnyt Metsähallituksen kanssa sopimuksen merituulivoimala-alueen kaavoittamisesta mökkimme edustalle. Suunnitelmissa on rakentaa 80–100 kappaletta 300–350 metriä korkeita tuulivoimaloita mereen mökin edustalle. Kukaan ei halua enää ostaa mökkikiinteistöä, kun suunnitelma tuli tiedoksi. Tällä alueella ei ole mökkejä lukuun ottamatta muuta toimintaa noin kahdeksan kilomerin etäisyydellä.

Voinko luovuttaa arvottomaksi muuttuneen mökin lapsilleni ilmaiseksi lahjana ilman veroseuraamuksia? Vaikka tuulivoimaloiden toteutus vie vuosia, estää suunnittelu mökin myynnin. Miten tässä kannattaa toimia, jotta ei tule yllätyksiä? Olen yli 80-vuotias.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Lahjoitettavan omaisuuden arvo määritetään lahjaverotuksessa sen mukaan, mikä kyseisen omaisuuden käypä arvo eli myyntihinta on nimenomaan lahjoituspäivänä eikä vuosien päästä.

Toisinaan – kuten tapauksessanne – omaisuuden käyvän arvon määritys voi olla hyvinkin vaikeaa. Tällöin myös kohteesta hankittavat arviokirjat eli hinta-arviot voivat poiketa toisistaan

Verotuksessa vapaa-ajan asuntojen arvostamiskysymyksiä on käsitelty Verohallinnon syventävässä vero-ohjeessa Kiinteistö- ja asuntovarallisuuden arvostaminen perintö- ja lahjaverotuksessa

Samoin Verohallinnolta voi hakea lahjaverotukseen sitovaa tietoa myös etukäteen maksullisella ennakkoratkaisulla.

Ennakkoratkaisua haetaan sähköisesti Omaverossa tai vapaamuotoisella kirjallisella hakemuksella. Ennakkoratkaisua voivat hakea joko lahjanantaja eli luovuttaja tai lahjansaaja eli luovutuksensaaja. Ennakkoratkaisua koskeva asia on käsiteltävä Verohallinnossa kiireellisenä. Lainvoimaista ennakkoratkaisua noudatetaan verotuksessa, kun verovelvollinen sitä vaatii. 

Ennakkoratkaisuhakemuksen laatimisesta saa lisätietoa esimerkiksi Verohallinnon syventävästä vero-ohjeesta Ennakkoratkaisuhakemuksen tekeminen ja siihen annettava päätös

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti