veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Tuliko jäännösvero bumerangina takaisin? Se voi johtua tästä

Tuliko jäännösvero bumerangina takaisin? Se voi johtua tästä
2.4.2019

Jos jäännösveron maksaa ennen aikojaan, maksu palautetaan bumerangina takaisin. Verohallinto ohjeistaa maksamaan mätkyt vasta, kun varsinainen verotuspäätös on valmistunut.

Tuliko verottajalta esitäytetty veroehdotus tai alustava verotuslaskelma, jossa on arvio jäännösveron määrästä? Jäännösveron maksamisen kanssa ei kannata pitää kiirettä, jos kyse on vasta alustavista tiedoista, sillä tiedot voivat vielä muuttua.

Alustavia verotuslaskelmia lähetetään muun muassa liikkeen- ja ammatinharjoittajille, maataloudenharjoittajille sekä heidän puolisoilleen. Palkansaajat saavat yleensä verotuspäätöksen jo esitäytetyn veroilmoituksen mukana.

Jos mätkyt maksaa alustavan verotuslaskelman tietojen pohjalta, verottaja palauttaa rahat. 

Miten lopullisen verotuspäätöksen tunnistaa?

Verotuspäätös on otsikoitu ”Verotuspäätös tuloverosta”. Verotuspäätöksellä näkyvät esimerkiksi verotuksen päättymispäivä ja lopputulos. Verotuspäätöksellä on mahdollisen veronpalautuksen määrä ja maksupäivä tai jäännösveron määrä ja eräpäivät. Verotuspäätöksen mukana lähetetään myös tilisiirtolomakkeet jäännösveron maksamista varten. Alustavassa verotuslaskelmassa tilisiirtolomakkeita ei ole. 

Milloin lopullinen verotuspäätös lähetetään?

Suurin osa saa verotuspäätöksen jo esitäytetyn veroilmoituksen mukana. Jos ilmoitukseen ei tee korjauksia tai täydennyksiä, veronpalautuksen tai jäännösveron määrä ovat verotuspäätöksellä jo valmiina. Summat saattavat kuitenkin muuttua, jos esimerkiksi puoliso täydentää omaa veroilmoitustaan. Jos veroilmoitusta täydentää, pitää odottaa uutta verotuspäätöstä, joka lähetetään lokakuun loppuun mennessä.

Niille, jotka ovat saaneet alustavan verotuslaskelman, lähetetään lopullinen verotuspäätös siinä vaiheessa, kun molempien puolisojen veroilmoitukset on käsitelty, viimeistään lokakuun loppuun mennessä. 

Miten ja milloin jäännösvero tulee maksaa?

Verotuspäätöksen mukana lähetetään tilisiirtolomakkeet jäännösveron maksamista varten. Maksamiseen tarvittavat tiedot, kuten tilinumero, löytyvät tilisiirrolta ja Omaverosta. Mätkyt voi maksaa myös verkkomaksuna Omaverossa.

Jäännösveron eräpäivät ovat heinäkuun 2019 ja helmikuun 2020 välisenä aikana. Eräpäivät ovat sidoksissa verotuksen päättymispäivään, joka voi vaihdella. Verotuksen päättymiseen vaikuttaa esimerkiksi se, tekeekö veroilmoitukseen muutoksia tai tekeekö puoliso muutoksia omaan veroilmoitukseensa. Jäännösveron ensimmäinen eräpäivä on aikaisintaan kuukauden kuluttua verotuksen päättymispäivästä. Suurimmalla osalla jäännösveron ensimmäinen eräpäivä on 1.8.2019.

Jos jäännösvero on 170 euroa tai enemmän, summa jaetaan kahteen maksuerään. Toisen erän eräpäivä on kahden kuukauden kuluttua ensimmäisen erän eräpäivästä.

Asiantuntijana jutussa oli ylitarkastaja Erika Tuhkanen Verohallinnosta.

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.