veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Taloustaito koeajoi uuden vero.fi:n: Näin sujuu verokortin ja kiinteistöverolomakkeen tilaaminen

Taloustaito koeajoi uuden vero.fi:n: Näin sujuu verokortin ja kiinteistöverolomakkeen tilaaminen
27.6.2017

Vero.fi on saanut uuden visuaalisen ilmeen ja hakukoneen. Myös käytettävyys mobiililaitteella on edennyt. Kokeilimme, miten asiointi nyt sujuu.

vero.fi Taloustaito

Uuden vero.fi:n sisällöt on järjestetty uudella tavalla. Suuri osa sisällöistä, ohjeista ja muista teksteistä on silti säilynyt ennallaan.

”Yleisesti minusta käytettävyys ja selkeys paranivat. Vanhalla sivustolla sivulle oli ahdettu kovin paljon tavaraa ja olennaisen löytäminen oli välillä haastavaa. Uusi versio palvelee mielestäni näin ollen paremmin myös vähemmän harjaantunutta sivuston käyttäjää”, sanoo verojuristi Kati Malinen Veronmaksajista.

Malisen mielestä parantamisen varaa olisi esimerkiksi etusivun otsikoissa.

”En esimerkiksi osaisi ehkä itse ensimmäisenä etsiä kansainväliseen verotukseen liittyvään kysymykseeni vastausta välilehden ”Verokortti ja veroilmoitus” takaa.”

Asiakaspalvelu-valikko etusivulla on myös selvä parannus. Siitä löytää heti erilaiset tavat olla yhteydessä verohallintoon.

Verohallinto odottaa sivustosta palautetta käyttäjiltä kehittääkseen palvelua.

Verohallinnon ohjeet kätevästi

”Verohallinnon päätökset, ohjeet ja kannanotot löytyvät uudessa versiossa heti syventävien vero-ohjeiden alta välilehtinä. Ne löytyvät siis aiempaa helpommin, kun on  tarve yksityiskohtaisemmalle informaatiolle”, sanoo Kati Malinen.

Verohallinnon diaariohjeiden vanhat versiot löytyvät nyt kootusti ohjeen yhteydessä olevan linkin takaa, aiemmin piti selata vanhoissa ohjeissa yksi kerrallaan taaksepäin.

”Nyt näkee kätevästi esimerkiksi sen, milloin ensimmäinen versio kyseisestä ohjeesta on annettu ja minkä ohjeen se on korvannut. Tosin haku pelkällä diaariohjeen numerolla ei nyt onnistu.”

Hakukenttä on näkyvästi suurena keskellä aloitusnäkymää. Malisen mukaan uudessa hakutoiminnossa hyvää on ainakin se, että voi rajata, mihin verohallinnon sivustotyyppiin haluaa haun kohdentuvan (ennakkoratkaisut, lomakkeet, uutiset, syventävät vero-ohjeet, asiakasohjeet tms.). Hakutulokset aukeavat entistä selkeämmin omaksi listakseen.

Koeajo 1: Verokortin tilaaminen

Saatat tarvita uuden verokortin, jos tulosi ovat muuttuneet tai tulorajaa verokortissasi pitää muuttaa. Muutosverokortti laaditaan vero.fi:ssä osiossa Henkilöasiakkaat.

Henkilöasiakkaan palvelut näkyvät uudessa vero.fi:ssä ensimmäisinä aloitusnäytössä, mikä tuntuu helpolta. Hiukan kuitenkin ihmetyttää, miksi keskeisimpään paikkaan, hakukoneen kylkeen on sijoitettu ”Usein kysyttyä”-osio. Kysymykset kun käsittelevät pienehköjä yksityiskohtia verotuksessa.

Tärkeä Verokortti-linkki löytyy kuitenkin heti näiden osioiden alta. Hakukonetta ei siis tarvita.

Ensimmäinen klikkaus vie ohjesivulle, josta löytyy muun muassa veroprosenttilaskuri oikean veroprosentin arviointiin ja lista tiedoista, joita tarvitset verokorttia varten.

Toisella klikkauksella pääsee kirjautumaan Verokortti verkossa -palveluun 2017. Jos jokin asia on jäänyt epäselväksi, kirjautumisssivulla palvelee myös chat-neuvonta klo 9.00-16.15.

Itse Verokortti verkossa -palvelu toimii entiseen malliin. Tarvittaessa sivulta voi tulostaa myös paperilomakkeen tai etsiä lähimmän verotoimiston yhteystiedot.

Tulos: Selkeä palvelu. Eniten vaivaa on tarvittavien tietojen keräämisessä.

Päätelaite pöytätietokone, käyttöjärjestelmä Windows, selain Chrome

Koeajo 2: Uuden kiinteistöverolomakkeen tilaaminen

Hakutoiminnallisuus on isossa roolissa uudessa vero.fi:ssä ja myös mobilikäyttäjä saa hakulaatikon heti vastaansa.

Hakuvetoisuus on myös riskialtista, sillä palvelun sisäisen haun on syytä olla erittäin hyvä, jos sille haluaa käyttäjiä. Google on asettanut nettihakujen riman niin korkealle, että valtaosa netin käyttäjistä näpyttelee hakusanansa suoraan siihen sivukohtaisten hakujen sijaan.

Haku sanoilla ”kiinteistövero lomake” antaa 758 tulosta. Aika paljon. Plussaa kuitenkin siitä, että haku osaa skandimerkit.

Ensimmäinen hakunäkymä ei tuo apua. Vasta 13. hakutulos tuottaa tuloksen otsikolla ”Maksa kiinteistövero ajoissa”. Tällä sivulla on linkki kiinteistöveron uuden tilisiirtolomakkeen tilaukseen. Lomake on sama kuin millä muistakin veroista tilataan maksutiedot uudestaan, mutta sitä ei perusveronmaksaja välttämättä tiedä.

Itse tilauslomake on fiksusti upotettu samaan sivuun. Tietojen täytön jälkeen käyttäjä saa saman tien kuittauksen tilauksen vastaanotosta. Tilisiirtojen luvataan saapuvan postissa noin viikon kuluessa. Onkin parempi toimia jo kesän aikana, sillä kiinteistöveron ensimmäinen erä menee maksuun syyskuun 4. päivänä.

Vero.fi Taloustaito

Tässä testitapauksessa käyttäjä olisi löytänyt haluamansa nopeammin navigoimalla mobiilietusivua. Sinne on nimittäin nostettu järkevästi suoraan ”Henkilöasiakkaiden tärkeät päivämäärät”. Kiinteistöveron 1. eräpäivä on otsikon alla valmiina ensimmäisenä nostona. Tätä reittiä pitkin samaan lomakkeentilaukseen pääsi ainoastaan kahdella klikillä.

Päätelaite iPhone 6, käyttöjärjestelmä iOS 10.3.2, selain Safari

Satu Alavalkama, Antti Oksanen

Tutustu uuteen vero.fi-sivustoon

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.