veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Suomalainen yritys korjaa kiinteistöä Ruotsissa – lisätäänkö laskuun alv?

Suomalainen yritys korjaa kiinteistöä Ruotsissa – lisätäänkö laskuun alv?
22.2.2023

Suomalainen arvonlisäverovelvollinen osakeyhtiö myy rakennuksen korjaustyön yksityishenkilölle. Kiinteistö, jossa korjaustyö tehdään, sijaitsee Ruotsissa. Pitääkö laskuun lisätä Suomen arvonlisävero?

Verojuristi Miika Härkönen vastaa:

Ei pidä. Kiinteistöön kohdistuva palvelu on myyty Ruotsissa, eikä laskuun lisätä Suomen arvonlisäveroa.

Pääsäännön mukaan kuluttajalle myytävään palveluun lisätään Suomen arvonlisävero, jos palvelu luovutetaan Suomessa sijaitsevasta kiinteästä toimipaikasta. Samoin toimitaan, kun palvelua ei luovuteta kuluttajalle Suomessa tai ulkomailla sijaitsevassa sijaitsevasta kiinteästä toimipaikasta. Palvelu on myyty Suomessa, jos myyjän kotipaikka on täällä.  

Kiinteistöön kohdistuvia palveluja, kuten esimerkiksi rakennuksen korjaustyötä, koskee kuitenkin poikkeussäännös. Korjauspalvelu on myyty Suomessa, jos palvelu välittömästi kohdistuu Suomessa sijaitsevaan tiettyyn kiinteistöön. Kun rakentamispalvelu kohdistuu Ruotsissa sijaitsevaan kiinteistöön, palvelua ei ole myyty Suomessa vaan Ruotsissa, ja siksi laskuun ei lisätä Suomen arvonlisäveroa. Sama sääntö koskee sekä kuluttajaa että elinkeinoharjoittajaa.

Myyjän tulee suorittaa arvonlisävero Ruotsiin, ja hän saa soveltaa ilmoitusmenettelyyn arvonlisäverotuksen erityisjärjestelmää (Unionin järjestelmä).

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti