veronmaksajat.fi

VEROT

Saitko tuloja virtuaalivaluutoista viime vuonna? Tulot pitää ilmoittaa esitäytetyllä veroilmoituksella

Saitko tuloja virtuaalivaluutoista viime vuonna? Tulot pitää ilmoittaa esitäytetyllä veroilmoituksella
26.4.2023

Virtuaalivaluuttojen käytöstä ja louhinnasta saadut tulot pitää ilmoittaa esitäytetyllä veroilmoituksella. Myös tappiot kannattaa ilmoittaa.

Viime vuonna kaikkiaan 16 200 henkilöä ilmoitti saaneensa virtuaalivaluuttatuloja vuonna 2021. Verohallinto arvioi kuitenkin, että virtuaalivaluuttatuloja saavien suomalaisten määrä on merkittävästi tätä suurempi ja että huomattavasta osasta virtuaalivaluuttatuloja ei makseta veroja.

Tänä vuonna Verohallinto muistutti 10 000 sijoittajaa tekstiviestillä virtuaalivaluuttatulojen ilmoittamisesta.

Ilmoita virtuaalivaluuttatulot Omaverossa omaan määräpäivään mennessä 

Jos sai vuonna 2022 tuloja virtuaalivaluuttojen käytöstä tai louhinnasta, tulot pitää ilmoittaa esitäytetyllä veroilmoituksella. Valtaosalla palkansaajista esitäytetyn veroilmoituksen määräpäivä on 9., 16. tai 23. toukokuuta. 

Virtuaalivaluutoista on muodostunut verotukseen ilmoitettavia tuloja muun muassa silloin, jos on viime vuonna

  • vaihtanut virtuaalivaluuttaa euroiksi tai muuhun viralliseen valuuttaan
  • vaihtanut virtuaalivaluuttaa toiseen virtuaalivaluuttaan 
  • maksanut virtuaalivaluutalla laskuja 
  • ostanut virtuaalivaluutalla tavaroita tai palveluja 
  • osallistunut virtuaalivaluutan louhintaan. 

Virtuaalivaluutan käytöstä saatu tulo verotetaan pääomatulona ja louhinnassa saatu virtuaalivaluutta ansiotulona. Virtuaalivaluutan arvona käytetään sitä vaihtokurssia, joka virtuaalivaluutalla on käytön tai louhinnan hetkellä.

Myös virtuaalivaluutan hankkimisesta aiheutuneet kulut voi vähentää verotuksessa.

Koska verotettavat virtuaalivaluuttatulot perustuvat usein asiakkaan omaan ilmoitukseen, niiden ilmoittamisessa kannattaa olla erityisen huolellinen.

Marraskuussa 2022 yksi henkilö sai poikkeuksellisen paljon julkisuutta ilmoitettuaan virheellisesti liian suuret virtuaalivaluuttatulot vuodelta 2021. Verohallinto on päivittänyt käytäntöjään, jotta aiheettomasti liian suuria tuloja ilmoittaneet eivät enää nouse eniten verotettavia tuloja saaneiden listalle.   

Tappiolla myydyt virtuaalivaluutat pitää ilmoittaa

Viime vuonna monen virtuaalivaluutan kurssi oli poikkeuksellisen matalalla. "Myös tappiolla myydyt valuutat pitää, ja myös kannattaa ilmoittaa, sillä tappiot voi vähentää muista pääomatuloista kyseisenä verovuonna ja viiden seuraavan vuoden aikana", Verohallinnon erityisasiantuntija Juho Hasa sanoo tiedotteessa.

Menetyksiä ei kuitenkaan voi vähentää, jos ne ovat aiheutuneet virtuaalivaluuttapörssin konkurssista.

Hasa arvioi, että useita tuhansia suomalaissijoittajia menettää sijoituksiaan viime vuonna tapahtuneissa virtuaalivaluuttapörssien konkursseissa.

"Toivoa ei kuitenkaan kannata menettää, sillä esimerkiksi Mt. Gox, yksi ensimmäisistä virtuaalivaluuttapörsseistä, joka ajautui vuonna 2014 ongelmiin, onnistui palauttamaan ison osan varoista. Tämän seurauksena satoja suomalaisia saa tänä vuonna euromääräisesti alkuperäistä sijoitustaan suuremman määrän varallisuutta." 

NUMERO 3 000 | Viime vuonna Verohallinto sai tietoaineistoja ulkomaisen virtuaalivaluuttapörssin noin 3 000 suomalaisasiakkaasta. Heistä noin 1 800:lla oli virtuaalivaluuttatuloja vuosina 2017–2021. Tuloja saaneista 70 prosenttia jätti ilmoittamatta tulonsa veroilmoituksella. 25 prosenttia sijoittajista ilmoitti virtuaalivaluuttatulonsa veroilmoituksella oikein ja kokonaan ja 5 prosenttia ilmoitti osan tuloistaan.

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti