veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Saan vuokratuloa tuulivoimayhtiölle vuokraamastani maasta – miten vuokratuloa verotetaan?

Saan vuokratuloa tuulivoimayhtiölle vuokraamastani maasta – miten vuokratuloa verotetaan?
24.7.2023

Omistamalleni metsämaalle rakennetaan tuulimyllyjä. Tuulivoimayhtiö maksaa minulle vuokraa maani käytöstä. Miten tätä vuokratuloa verotetaan?

Verojuristi Maisa Katisko vastaa:

Kyseinen vuokratulo on maatalouden tuloa, vaikka et harjoittaisi maataloutta kiinteistöllä ollenkaan. Ilmoita tulo siis maatalouden veroilmoituksella, ei metsätalouden veroilmoituksella. Jos saat lisäksi erilaisia vaikutusalue- tai muita korvauksia tai tuulivoimalan tuoton perusteella maksettavia korvauksia, ovat nämä tulot myös maatalouden tuloa.

Jos sinulla ei ole maataloudessa nettovarallisuutta, maatalouden tulona verottaminen tarkoittaa sinulle käytännössä sitä, että yllä mainitut tulot verotetaan kokonaan ansiotulonasi muiden ansiotulojesi, kuten palkan tai ansiotulona verotettavan eläkkeen, kanssa yhdessä. Tällöin tämän lisätulon verotus saattaa olla kireämpää kuin pääomatulojen verotus. Pääomatulojen verokanta on 30 prosenttia ja 30 000 euron ylittävältä osalta 34 prosenttia.

Maatalouden nettovarallisuutta ovat esimerkiksi pellot tai maatalouden käytössä olevat rakennukset ja koneet. Metsänomistajalla, joka ei ole myös maanviljelijä, ei yleensä ole maatalouden nettovarallisuutta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti