veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Pentuja koiralle – pitääkö myyntituloista maksaa veroa?

Pentuja koiralle – pitääkö myyntituloista maksaa veroa?
26.7.2019

Koiranpentujen syntymä on iloinen perhetapahtuma. Jos pennut myydään pois, myyntitulot tulee ilmoittaa veroilmoituksella. Kuinka pentujen myyntiä verotetaan?

Perheeseen odotellaan koiranpentuja ja niitä on tarkoitus myös myydä. Siksi on rekisteröity oma kennelnimikin.

Muistetaanko myyntitulot ilmoittaa myös verottajalle, ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnosta?

”Kyllä pennunmyyntituloja ilmoitetaan. Erillisiä tilastoja niistä ei ole. Tällä hetkellä emme näe tarvetta seurata tätä toimintaa erityisen tarkasti.”

Verohallinnon ohjeessa (VH/417/00.01.00/2019) kerrotaan eläinten kasvatuksesta seuraavasti: ”Eläinten kasvatuksessa pääasialliset tulot muodostuvat myytäväksi kasvatettujen pentujen myyntituloista sekä astutuspalkkioista. Eläinten kasvatukseen ja pentujen teettämiseen liittyvät tulot ja menot voivat pääsääntöisesti kuulua toiminnan luonteen mukaan joko elinkeinotoimintaan, muuhun tulonhankkimistoimintaan tai harrastustoimintaan.”

1. Harrastustoiminnassa koirat ovat ensisijaisesti omia lemmikkejä. Kulut jäävät usein tuloja suuremmiksi. Mahdolliset myyntitulot verotetaan luovutusvoittona. Myyntitulot ilmoitetaan verottajalle lomakkeella numero 9 Luovutusvoitto tai tappio. Veronalainen luovutusvoitto on pääomatuloa, josta maksetaan veroa 30 prosenttia, 30 000 euroa ylittävältä osalta vero on 34 prosenttia.

”Hankintamenona saa vähentää pennun kasvattamisesta ja myynnistä aiheutuneet kulut tai hankintameno-olettaman. Harrastustoiminnasta ei vahvisteta tappiota, vaan kuluja voidaan vähentää myöhempinä vuosina, jos ne ovat nimenomaan kerryttäneet myöhempien vuosien tuloa”, sanoo Petri Manninen.

2. Satunnainen pentujen myynti lisätulojen saamiseksi ei enää ole pelkkä harrastus, vaan muuta tulonhankkimistoimintaa. Se verotetaan ansiotulona.

”Tulot ilmoitetaan verottajalle lomakkeella 11 Tulonhankkimistoiminta”, sanoo Petri Manninen.

3. Elinkeinotoiminnaksi katsotaan sellainen koirien kasvatus, jossa kasvattaja saa pääasiallisen toimeentulonsa tai vähintään merkittävän sivutulon eläinten kasvatuksesta. Koirien kasvatus voi myös olla elinkeinotoimintaa jos toiminta on laajaa, eläimet hankitaan jalostuskäyttöön, ne asuvat erillisissä tiloissa tai kasvattajalla on apunaan henkilökuntaa. Edellytyksenä on tässä tapauksessa lisäksi, että toiminta täyttää elinkeinotoiminnan yleiset tunnusmerkit.

Verotuksessa elinkeinotoiminnan yritystulo jaetaan elinkeinonharjoittajan pääoma- ja ansiotuloksi. Pääomatuloa on 20 %:n vuotuinen tuotto edellisen vuoden nettovarallisuudesta. Jaettavasta yritystulosta vähennetään pääomatulo-osuus ja erotukseksi jää ansiotulo-osuus. 

 

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti