veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Palkansaaja vältä mätkyt, pidä verokorttisi ajan tasalla

Palkansaaja vältä mätkyt, pidä verokorttisi ajan tasalla
5.7.2019

Tästä vuodesta lähtien moni joutuu maksamaan mätkynsä jo kesällä. Myös verokortti on uudistunut. Jos mätkyiltä haluaa välttyä, kannattaa seurata tulojen kertymistä ja verokortin tulorajan lähestymistä.

Verotuksen menettelyt muuttuivat monella tapaa vuoden 2019 alussa. Veroilmoituksen ulkoasu ja tulojen ja menojen ilmoittaminen uudistuivat.

Verotuksen toimittaminen muuttui siten, että verotus päättyy jatkossa eri henkilöillä eri aikaan. Verotuksen päättymispäivä vaikuttaa muun muassa veronpalautuksen ja jäännösveron maksuaikatauluun.

Oman verotuksen päättymispäivän voi tarkistaa veroilmoituksen mukana tulleesta verotuspäätöksestä.

Uudistuksen myötä veronpalautusten maksaminen aikaistui ja jäännösveron ensimmäistä eräpäivää siirrettiin jopa neljä kuukautta aikaisemmaksi. Nyt mätkyt voivat siis tulla maksettavaksi jo kesällä.

Verokortti ajoissa ajan tasalle

Myös verokorttiin tuli muutoksia. Uudistuksessa sivutulon verokortti poistui käytöstä.

Koska palkansaajalla on vain yksi palkkatulon verokortti, tulojen kertymistä ja tulorajan täyttymistä on syytä itse seurata, jos saa palkkaa useammalta eri työnantajalta. Jos näyttää siltä, että verokorttia varten ilmoitettu vuosituloraja ei riitä, vaan tuloja tulee enemmän kuin vuoden alussa on arvioitu, on verokorttia syytä muuttaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Verokortin tulorajoja tarkasteltaessa on syytä huomata, että Verohallinnon lähettämässä, vuoden 2019 verokortissa tuloraja on laskettu vain 11 kuukaudelle. Syynä tähän on se, että verokortti tuli voimaan vasta helmikuun alusta.

Tulorajan täyttymistä voit seurata palkkalaskelmaltasi. Palkkalaskelmasta tulisi löytyä verotustietoja koskeva laskelma, josta näet oman tulorajasi ja kuinka paljon olet saanut palkkaa kyseisen tulorajan voimassa ollessa.

Muutos onnistuu kätevästi verkossa

Jos tulorajaasi on syytä muuttaa, se onnistuu kätevästi joko:

  • Omaverossa,
  • soittamalla Verohallinnon puhelinpalveluun (p. 029 497 000)
  • tai käymällä lähimmässä verotoimistossa.

Ennakkoverolla tai lisäennakolla voi paikata vajetta

Mikäli saat sellaisia tuloja, joita ei ole otettu huomioon palkkatulosi verokortilla, esimerkiksi vuokratuloja tai luovutusvoittoa, voit välttyä jäännösverolta maksalla ennakkoveroa.

Ennakkoveroa voi maksaa esimerkiksi Omaveron kautta verkkomaksuna. Jos maksat edelliselle vuodelle kohdistuvaa ennakkoveroa vuoden vaihteen jälkeen, kutsutaan ennakkoveroa lisäennakoksi.

Lisäennakkoa täytyy hakea erikseen Verohallinnolta. Verohallinto tekee lisäennakosta erillisen päätöksen ja lähettää siitä tiedot maksamista varten.

Jos haluat välttyä jäännösverojen koroilta, kannattaa ennakkoveroa maksaa viimeistään tammikuun loppuun mennessä, sillä jäännösveron koron laskeminen alkaa helmikuun ensimmäisestä päivästä.

Uusi verotuspäätös, uusi maksupäivä

Jos teet muutoksia veroilmoitukseesi, saat Verohallinnolta uuden verotuspäätöksen, jossa ilmoitetaan uusi verotuksen päättymispäivä. Huomaa, että myös puolison veroilmoituksellaan tekemät muutokset voivat vaikuttaa sinun verotuksesi päättymispäivään.

Verotuksen päättymispäivän muuttuminen vaikuttaa veroilmoituksen mukana tulleessa verotuspäätöksessä ilmoitettuun veronpalautusten maksupäivään tai mahdollisen jäännösveron eräpäivään.

Kaikille henkilöasiakkaille veronpalautukset maksetaan kuitenkin heinäkuun ja joulukuun välisenä aikana.

Jäännösveron eräpäivät puolestaan sijoittuvat heinäkuun ja helmikuun väliselle ajalle. Suurimmalla osalla jäännösveron ensimmäinen eräpäivä on 1.8.2019 ja veronpalausten maksupäivä puolestaan 6.8.2019.

Jonna Ijäs

Kirjoittaja on Veronmaksajain Keskusliiton verojuristi

TALOUSTAITO BONUS Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Taloustaito Bonuksessa 29.5.2019. Pääset lukemaan Taloustaito Bonusta, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelumme käyttäjäksi.

Rahat, verot, työ & eläke, koti