veronmaksajat.fi

VEROT

Ovatko tulosi muuttuneet? Lähes 900 000 suomalaisella liian pieni veroprosentti

Ovatko tulosi muuttuneet? Lähes 900 000 suomalaisella liian pieni veroprosentti
25.9.2023

Verohallinnon arvion mukaan noin 886 000 henkilöllä verokortin tuloraja ylittyy, jos he saavat loppuvuodesta tuloja samaan tahtiin kuin tammi-elokuun aikana. Kun tulot ylittävät verokortin tulorajan, loppuvuonna tuloja verotetaan perusveroprosenttia korkeammalla lisäprosentilla.  

Verohallinto muistuttaa ihmisiä tulorajan tarkistamisesta sekä mahdollisen uuden verokortin tilaamisesta.

Verokortille on merkitty arvio koko vuoden tuloista. Jos henkilö tienaakin enemmän kuin tulorajaksi on arvioitu, yli menevä osuus verotetaan lisäprosentilla, joka on korkeintaan 60 prosenttia. Ero perusprosenttiin voi olla merkittävä.

Lisäprosentti tarkoittaa sitä, että palkansaajalle jää kuukaudessa palkasta vähemmän käteen, selittää Verohallinnon menettelypäällikkö Päivi Ylitalo tiedotteessa. 

Tarkista tuloraja ja tee tarvittaessa uusi verokortti 

Jos tulot ovat muuttuneet alkuvuodesta merkittävästi, kannattaa tarkistaa, mikä tuloraja verokortille on merkitty ja verrata sitä arvioon loppuvuoden tuloista. Jos näyttää siltä, että koko vuoden tulot menevät tulorajan yli, kannattaa tehdä uusi verokortti loppuvuodeksi.

”Kun uuden verokortin tekee nyt, isommat tulot ja mahdollisesti korkeampi veroprosentti ehditään huomioida tasaisesti loppuvuoden mittaan”, Ylitalo sanoo.  

Verokortin tuloraja on helppo tarkistaa itse. Tuloraja näkyy sekä Omaverossa, verokortilla että verokortin mukana toimitettavalla ennakkoperinnän päätöksellä. 

Tekstiviesteillä muituksia

Verohallinto on jo useana vuonna lähettänyt tekstiviestin sellaisille asiakkaille, joiden verokortin tuloraja uhkaa ylittyä Verohallinnon tietojen mukaan. Tekstiviestissä muistutetaan asiakasta tarkistamaan tulorajansa ja tekemään tarvittaessa uusi verokortti Omaverossa. 

Tekstiviestejä lähetetään tänä syksynä yhteensä noin 8 000 asiakkaalle, joista noin 4 000 sai tekstiviestin syyskuun puolivälissä. 

Verohallinnon tekstiviesteissä lähettäjänä näkyy Vero Skatt. Niissä ei ole linkkejä mihinkään eikä niissä pyydetä asiakkailta tietoja, vaan ohjataan toimimaan tarvittaessa Omaverossa. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti