veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Ostan yrityksen lainarahalla – voinko vähentää lainan korot?

Ostan yrityksen lainarahalla – voinko vähentää lainan korot?
27.10.2021

Aion ostaa osakeyhtiön. Ovatko oy:n ostoon otetun lainan korot vähennyskelpoisia tulonhankkimiskuluja? Voinko vähentää ne palkkatuloistani? Firma työllistää minut.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Ne eivät ole tulonhankkimiskuluja. Kysymyksessä mainitut korot ovat tulonhankkimisvelan korkoja.

Tulonhankkimisvelkaa on velka, joka kohdistuu veronalaisen tulon hankintaan.

Näiden velkojen korot saa vähentää pääomatuloista täysimääräisinä ilman euromääräistä rajoitusta tai omavastuuosuutta. Veronalainen pääomatulo voi olla esimerkiksi vuokratuloa, puunmyyntituloa tai myyntivoittoa. Palkkatuloista niitä ei voi suoraan vähentää. 

Jos pääomatuloja ei ole tai niitä ei ole tarpeeksi vähennyksen tekemiseen, vähennys tehdään kuitenkin niin sanottuna alijäämähyvityksenä ansiotulojen kuten palkkatulojen veroista.

Alijäämähyvitys on normaalisti 30 % koron määrästä. Alijäämähyvitys on enintään 1 400 euroa. Siihen voidaan kuitenkin lisätä mahdollinen lapsikorotus, joka on 400 euroa yhdestä alaikäisestä lapsesta ja 800 euroa kahdesta tai useammasta lapsesta. Puolisoiden verotuksessa alijäämähyvityksen enimmäismäärä on yhteinen siten, että puolison 1 400 euron enimmäismäärästä käyttämättä jäävä osa siirretään toiselle puolisolle viran puolesta. 

Jos verovelvollisella ei ole pääomatuloja eikä pääomatuloista tehtäviä muita vähennyksiä kuin tulonhankkimisvelan korkoja, alijäämä on sama kuin näiden korkojen määrä.

Esimerkki: Jos olisit naimaton ja lapseton eikä sinulla olisi pääomatuloja eikä muita pääomatulosta vähennettäviä eriä kuin tulonhankkimisvelan korkoja, täysi 1 400 euron alijäämähyvitys syntyisi 4 666 euron koroilla (4 666 x 0,3). Tämä 4 666 euroa olisi siis alijäämä ja palkkatulojesi veroista vähennettäisiin silloin 1 400 euroa.

Alijäämähyvitys, jota ei voida vähentää omassa verotuksessa, voidaan siirtää puolisolle. Näin käy silloin, jos ei ole ansiotuloista määrättäviä veroja tai verot eivät riitä koko alijäämähyvityksen vähentämiseen. Tätä on vaadittava veroilmoituksessa.

Jos ansiotulojen verot eivät riitä alijäämän vähentämiseen tai alijäämää ei voida kokonaan vähentää ansiotulosta määrätystä verosta alijäämähyvityksen enimmäismäärän takia, verotuksessa vahvistetaan pääomatulolajin tappio. Tappio vähennetään silloin seuraavien 10 verovuoden aikana pääomatulosta sitä mukaa kuin pääomatuloa syntyy.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti