veronmaksajat.fi

VEROT

Ostamme sijoitusasunnon – saako korkokattomaksusta vähennyksen verotuksessa?

Ostamme sijoitusasunnon – saako korkokattomaksusta vähennyksen verotuksessa?
29.10.2021

Aiomme ostaa sijoitusasunnon ja laitamme sen vuokralle. Harkitsemme ns. korkokattosopimuksen tekemistä. Vuokra tulee olemaa markkinahintainen eli käypä.

Maksaisimme lainan noston yhteydessä erillisen korkokattomaksun. Saammeko vähentää maksun verotuksessamme?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Kyllä saatte. Nimestään huolimatta lainanottajan korkokattosopimuksesta maksama suoritus ei ole aina luonteeltaan korkoa. Jos korkokattosopimuksen maksu suoritetaan kerralla, sitä ei katsota koroksi eikä se siten ole vähennyskelpoinen korkomenona, mutta se voi olla vähennyskelpoinen pääomatulon tulonhankkimismenona.

Tulonhankkimismenosta on kyse silloin, jos velkarahalla ostetaan veronalaista tuloa kerryttävää omaisuutta kuten sijoitusasunto, josta saatte vuokratuloa.

Tulonhankkimismenoksi katsottava korkokattosopimusmaksu vähennetään verotuksessa sinä vuonna, kun se on maksettu. Todettakoon, että oman vakituisen asunnon velkaan kohdistuva erillinen kertaluontoinen korkokattomaksu ei ole vähennyskelpoinen.

Korkokatosta voidaan sopia myös niin, että korkokattosopimuksen ajalta pankin marginaali on korkeampi kuin muulta laina-ajalta ja korkokattosopimuksesta ei makseta erillistä korvausta pankille. Tällaisessa tilanteessa korkoon sisällytetty korkokattosopimus katsotaan kokonaisuudessaan tuloverolaissa tarkoitetuksi koroksi, ja se on vähennyskelpoinen samoilla säännöillä kuin korko verotuksessa muutenkin on.

Siten tulonhankkimisvelan lisäksi myös verovelvollisen tai hänen perheensä vakituisen asunnon hankkimiseen tai peruskorjaukseen otettuun asuntolainaan kohdistuva korkokattosopimus voi olla vähennyskelpoinen tällaisilla ehdoilla. Tällaisen asuntolainan korosta voi vähentää vain 10 prosenttia verovuonna 2021 ja viisi prosenttia verovuonna 2022.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti