veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Onko maillasi luonnonsuojelualue? Säästyt jatkossa kiinteistöverolta

Onko maillasi luonnonsuojelualue? Säästyt jatkossa kiinteistöverolta
10.2.2021

Yksityisellä maalla sijaitsevasta luonnonsuojelualueesta ei tarvitse maksaa kiinteistöveroa vuoden 2021 alusta alkaen. Jotta kiinteistöveroon saa helpotuksen, kiinteistönomistajan pitää ilmoittaa luonnonsuojelualueen sijainti ja pinta-ala Verohallinnolle.

Verovapaus koskee vain yksityisiä kiinteistönomistajia, joiden maalla sijaitsee luonnonsuojelulain (24 §) perusteella suojeltu alue. Kiinteistönomistajien pitää edelleen maksaa kiinteistöveroa luonnonsuojelualueella olevista rakennuksista ja niiden rakennuspaikoista.

Ilmoita omistamastasi suojelualueesta Verohallinnolle  

Verohallinto ei saa automaattisesti tietoa siitä, että yksityisellä maalla on luonnonsuojelualue. 

”Siksi on tärkeää, että kiinteistönomistaja on meihin yhteydessä ja kertoo, missä luonnonsuojelualue sijaitsee ja minkä kokoinen alueen pinta-ala on. Näin kiinteistöverotusta pystytään muuttamaan asiakkaan eduksi”, johtava veroasiantuntija Mira Kosunen Verohallinnosta kertoo tiedotteessa.  

Kiinteistöveron korjaamista varten tarvittavat tiedot löytyvät ELY-keskuksen tekemästä luonnonsuojelualueen perustamispäätöksestä. 

Ilmoituksen luonnonsuojelualueesta voi tehdä korjaamalla maaliskuussa saapuvan kiinteistöverotuspäätöksen tietoja Omaverossa. Mukaan pitää liittää kopio ELY-keskuksen päätöksestä. Korjaukset voi tehdä myös paperilla erillisellä lomakkeella.

Kevään 2021 kiinteistöverotuspäätöksen tiedot perustuvat vuoden alun (1.1.2021) tilanteeseen. Korjaukset pitää tehdä viimeistään 4.5.2021. Puhelimitse korjauksia ei voi tehdä.

VERONALAISIA suojelualueita on tällä hetkellä enintään muutaman sadan kiinteistön alueella. Alueilta on kerätty vuosittain kiinteistöveroa karkeasti arvioiden 100 000–300 000 euroa.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti