veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Rakennus on keskeneräinen – onko siitä maksettava varainsiirtoveroa?

Rakennus on keskeneräinen – onko siitä maksettava varainsiirtoveroa?
12.10.2022

Ostin kiinteistön, jolla on keskeneräinen rakennus. Onko myös keskeneräisestä rakennuksesta maksettava varainsiirtoveroa? Kaupan yhteydessä ei sovittu rakentamisvelvollisuudesta eikä siihen liittynyt rakennusurakkasopimusta.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Kyllä on maksettava. Jos kiinteistö myydään siinä vaiheessa, kun rakennus on vielä keskeneräinen, tulee siitäkin maksaa varainsiirtoveroa. Kiinteistön kaupassa varainsiirtovero on 4 prosenttia.

Kiinteistöön kuuluvaksi katsotaan myös sillä oleva rakennus. Varainsiirtoveron alaista on myös kiinteistön käyttöä pysyvästi palvelevan rakennuksen ja rakennelman luovutus ilman, että samalla luovutetaan rakennuksen maapohjan omistusoikeus. 

Toinen kysymys on sitten se, mitä kuuluu keskeneräiseen rakennukseen. Esimerkiksi kiinteistökaupan yhteydessä myytävä kasa lautoja ja sementtisäkit eivät ole vielä osa rakennusta. Ne ovat selkeästi irtaimia esineitä. 

Käytännössä esimerkiksi rakennukseen asennetut jäteveden puhdistamot, ilmalämpöpumput, sälekaihtimet, kaapit, tiskipöytä, televisioantenni, ikkunalauta, loisteputket kiinnikkeineen, liesituuletin, hana, ulkovalaisimet ja lämpöpatterit ovat osa rakennusta, ja ne lasketaan mukaan rakennuksen hintaan, josta maksetaan 4 prosentin varainsiirtovero ja tehdään varainsiirtoveroilmoitus. Edellä luetellut laitteet, kalusteet ja esineet ovat esimerkkejä rakennukseen kuuluvista ainesosista ja tarpeistoista. 

Todettakoon, että kiinteistöveroa pitää maksaa myös keskeneräisistä rakennuksista. Veron määrään vaikuttaa rakennuksen valmiusaste eli se, kuinka valmis rakennus on vuodenvaihteessa. Rakennuksen valmiusaste määräytyy kiinteistöverotuspäätöksessä vuoden ensimmäisen päivän mukaan.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti