veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Myyn perimäni asunnon – miten hankintamenoni lasketaan?

Myyn perimäni asunnon – miten hankintamenoni lasketaan?
22.9.2023

Olen perinyt asunnon isältäni. Leskiäidilläni oli asuntoon elinikäinen hallintaoikeus. Hän luopui myöhemmin hallintaoikeudestaan, ja olen maksanut luopumisesta lahjaveron. Nyt aion myydä asunnon. Miten hankintamenoni lasketaan?

Verojuristi Maisa Katisko vastaa: 

Hankintameno muodostuu perintöveroarvosta ja hallintaoikeuden lahjaverotusarvosta.

Olet saanut asunnon omistusoikeuden perinnöksi ja myöhemmin sen hallintaoikeuden lahjaksi. Hankintamenosi lasketaan tällöin siten, että asunnon perintöverotusarvosta vähennetään perintöverotuksessa käytetty hallintaoikeuden arvo (eli perintöverotuksessa saamasi ns. hallintaoikeusvähennys) ja sen tilalle lisätään hallintaoikeuden arvo lahjaverotuksessa.

Jos kuitenkin hallintaoikeuden arvo myöhemmässä lahjaverotuksessa on pienempi kuin aikoinaan perintöverotuksessa saamasi hallintaoikeusvähennys, hankintameno on alkuperäinen perintöverotusarvo kokonaisuudessaan ilman, että sitä pienennetään hallintaoikeuden arvolla.

Esimerkki: Perinnöksi saamasi kiinteistön arvo on perintöverotuksessa ollut 200 000 euroa. Leski sai kiinteistöön elinikäisen hallintaoikeuden, jolloin lesken iän perusteella laskettu hallintaoikeusvähennys eli hallintaoikeuden arvo on ollut 50 000 euroa. Sinua on perintöverotettu 150 000 eurosta.

Myöhemmin leski luopui hallintaoikeudesta, jolloin hallintaoikeuden arvo oli 60 000 euroa, ja olet maksanut lahjaveron tästä summasta. Kun nyt myyt kiinteistön, hankintamenosi on 150 000 e + 60 000 e = 210 000 e.

Verohallinnon syventävässä vero-ohjeessa Hallintaoikeus omaisuuden luovutuksen verotuksessa on aiheesta 40 erilaista esimerkkiä.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti