veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Myin metsää – voinko vähentää myyntikulut?

Myin metsää – voinko vähentää myyntikulut?
18.2.2021

Myimme pienen metsäkiinteistön, joka oli ostettu 30 000 markalla 12.12.1978. Verot olivat tuolloin 1 200 markkaa. Nyt myyntihinta oli 19 000 euroa ja myyntikulut 2 860 euroa. Jos käytämme luovutusvoiton laskemisessa hankintameno-olettamaa (40 %), emme ilmeisesti saa vähentää myyntikuluja?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Ette saa. 

Luovutusvoittoa laskettaessa voidaan todellisen poistamatta olevan hankintamenon ja voiton hankkimisesta aiheutuneiden menojen sijasta käyttää hankintameno-olettamaa.

Hankintameno-olettama lasketaan omaisuuden luovutus- eli myyntihinnasta, eikä hankintameno-olettaman lisäksi saa vähentää mitään muuta.

Hankintameno-olettaman määrä riippuu luovutettavan omaisuuden luovutushinnasta ja siitä, kuinka pitkään luovuttaja on omistanut luovuttamansa omaisuuden.

Hankintameno-olettamana vähennettävä määrä on aina vähintään 20 prosenttia luovutushinnasta. Jos luovutettu omaisuus on ollut luovuttajalla vähintään 10 vuotta, vähennettävä määrä on kuitenkin vähintään 40 prosenttia luovutushinnasta. Tällöin  voitto on aina 60 prosenttia myyntihinnasta.

Hankintameno-olettamaa voidaan aina käyttää riippumatta siitä, miten luovutettu omaisuus on aikanaan saatu.

Hankintameno-olettamaa käytettäessä ei voi syntyä luovutustappiota.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti