veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Mitä voi lahjoittaa verotta? Verojuristi vastaa

Mitä voi lahjoittaa verotta? Verojuristi vastaa
26.2.2020

Jos antaa toiselle suuremman lahjan, usein on hyvä miettiä lahjaan liittyviä veroseuraamuksia. Miten voi säästää lahjaveroissa? Entä paljonko veroa menee, jos myy heti saamansa lahjan?

Jos on päättänyt antaa suuremman lahjan, voi olla monenlaisia vaihtoehtoja, joilla lahjoitus voidaan toteuttaa. ”Usein on järkevää valita vaihtoehto, jossa lahjaveroja tulee saajalle vähiten maksettavaksi”, sanoo Tero Hämeenaho, Veronmaksajien verojuristi.

Lahjaveron määrään vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka läheistä sukua lahjan saaja on antajalle. Lisäksi lahjan suuruus on merkittävä, sillä lahjaveroasteikko on progressiivinen eli arvokkaampaa lahjaa verotetaan suuremmalla veroprosentilla.

Mitä voi lahjoittaa verotta?

”Verotta voi antaa alle 5 000 euron lahjan, sillä lahjaveroasteikko alkaa vasta 5 000 eurosta. Kannattaa kuitenkin huomata lahjojen yhteenlaskusääntö: sama lahjanantaja voi antaa samalle lahjan saajalle kolmen vuoden aikana yhteensä enintään 4 999 euroa verottomasti”, sanoo Hämeenaho.

Koulutus-, kasvatus- ja elatuslahjat ovat myös verovapaita, kun lahjan antaja maksaa laskut suoraan kyseiselle laskuttajalle. Summissa ei ole euromääräisiä rajoja. Myös tavanomaisia koti-irtainlahjoja kuten huonekaluja voi antaa verotta, kun ne ovat korkeintaan 4 000 euron arvoisia.

Kannattaako lahja myydä heti, kun on saanut sen?

”Nyrkkisääntö olisi, että lahja pitäisi olla vuoden omistuksessa. Silloin saa myyntivoiton laskennassa vähentää myyntihinnasta lahjaverotusarvon. Jos tällä ei ole merkitystä, niin silloin lahjan voi toki myydä aikaisemminkin”, Hämeenaho toteaa.

Lahjaksi saatua omaisuutta myydessä maksetaan veroa myyntivoitosta eli omistusaikana tapahtuneesta arvonnoususta. Myyntivoitto lasketaan vähentämällä myyntihinnasta hankintameno. Lahjansaajalle se on pääsäännön mukaan lahjaverotusarvo.

Jos myy lahjan ennen kuin yksi vuosi on kulut lahjan saantihetkestä, pääsääntö ei ole voimassa, vaan hankintamenoksi otetaan lahjan antajan hankintameno. Jos se on hyvinkin pieni, myyntivoitto voi olla huomattavasti suurempi. Näin voi käydä  jos lahjan antaja on omistanut lahjan vuosikymmeniä ja lahjalle on kertynyt suuri arvonnousu.

Kuuntele Taloustaito podcast

Jos lahjoittaa muuta kuin rahaa, kuinka omaisuuden arvo määritetään? Paljonko veroa lapsi maksaa 65 000 euron lahjasta? Kuuntele lisää vinkkejä podcastista: Mitä voi lahjoittaa verotta, verojuristi Tero Hämeenaho? Kesto 32 min. Toimittajana Taloustaidon Satu Alavalkama.

 

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti