veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Mätkyt maksuun maanantaina – palautukset tileillä keskiviikkona

Mätkyt maksuun maanantaina – palautukset tileillä keskiviikkona
28.7.2022

Kesän toiset veronpalautukset ovat pankkitileillä keskiviikkona 3. elokuuta. Palautuksien saajia on 1,7 miljoonaa, ja heille on tulossa veronpalautusta noin 724 miljoonaa euroa. Jäännösveroja on maksussa maanantaina 1. elokuuta 108 miljoonaa euroa. Maksajia on 300 000. Henkilöasiakkaiden verotus valmistuu eri henkilöillä eri aikaan. 

Verohallinto muistuttaa, että veronpalautukset eivät välttämättä näy tilillä heti aamusta.

Henkilöasiakkaiden verotus valmistuu eri henkilöillä eri aikaan. Siksi veronpalautusten tai mahdollisten jäännösverojen eli mätkyjen määräpäiviä on tänäkin vuonna useita. Ensimmäiset saivat veronpalautuksensa heinäkuussa, viimeisimmätkin joulukuussa.

Jos veronpalautusta ei näy tilillä, odota ja tarkista tilanne uudestaan iltapäivällä

Veronpalautuspäivän aamuna ei kannata hermostua, jos rahoja ei näy tilillä. Veronpalautukset maksetaan päivän aikana, joten rahat voivat olla tilillä hyvin vasta iltapäivällä.

Osalla odottajista veronpalautusten maksupäivä on voinut siirtyä myöhempään ajankohtaan, mitä alkuperäisessä verotuspäätöksessä on kerrottu. Verotuspäätöksellä on kerrottu henkilön verotuksen päättymispäivä. Jos verotustietoihin tulee muutoksia ennen verotuksen päättymistä, verotuksen päättymispäivä, veronpalautuksen tai jäännösveron määrät sekä maksu- tai eräpäivät voivat vielä muuttua.

Jos veronpalautus ei ole illalla tilillä, maksupäivä on voinut siirtyä

Veronpalautusten maksupäivä on voinut siirtyä eteenpäin esimerkiksi, jos

  • asiakas tai hänen puolisonsa on täydentänyt esitäytettyä veroilmoitusta
  • Verohallinto on saanut verotukseen vaikuttavia tietoja muualta esitäytetyn veroilmoituksen lähettämisen jälkeen
  • oikea tilinumero ei ole Verohallinnon tiedossa
  • veronpalautusta on käytetty verojen maksuksi
  • veronpalautus on ulosmitattu.

Verojuristi vastaa: Miksi veronpalautustani on käytetty ennakkoveroon?
Verojuristi vastaa: Miksi veronpalautukseni käytetään perintöveroon?

Verohallinto muistuttaa asiakkaita tarkistamaan Omaverosta, mille tilille veronpalautukset ovat tulossa. Esimerkiksi viime vuonna noin 30 000 henkilöä sai veronpalautuksen maksuosoituksena eli rahalähetyksenä, koska Verohallinnolla ei ollut henkilöiden tilinumeroita ajoissa tiedossa.

Maksuosoituksena maksetun veronpalautuksen voi lunastaa Nordean kautta myöhemmin, mutta veronpalautuspäivänä ei rahoja vielä saa. 

Jäännösverolla kaksi maksuerää, jos mätky on 170 euroa tai enemmän

Suurimmalla osalla henkilöasiakkaista jäännösveron eräpäivät ovat elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa. Maksueriä on kaksi silloin, jos jäännösvero on 170 euroa tai enemmän. 

Jäännösverolle lasketaan huojennettua viivästyskorkoa 1.2.2022 alkaen eräpäivään saakka. Korko on mukana summassa, joka näkyy Omaverossa ja verotuspäätöksessä. Huojennettu viivästyskorko on 2 % vuonna 2022. Korosta vähennetään kuitenkin aina 20 euroa (tai koron määrä, jos se on alle 20 euroa)

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti