veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Miksi veronpalautustani on käytetty ennakkoveroon?

Miksi veronpalautustani on käytetty ennakkoveroon?
5.8.2020

Minulle on määrätty vuonna 2020 ennakkoverot maksettavaksi kuudessa erässä. Olen maksanut kaikki ennakkoverot täsmällisesti määräpäivinä, myös 23.6. erääntyneen erän. Veronpalautukseni vuodelta 2019 piti tulla minulle 4.8.2020, sillä verotukseni valmistui 2.6.2020. 

Sain kuitenkin Verohallinnolta tiedon, että veronpalautustani verovuodelta 2019 on käytetty ennakkoverojeni maksuun. Kirjeessä on todettu käyttöpäiväksi 23.06.2020, sama kuin kolmannen ennakkoveroni eräpäivä. 

Kävin verotoimistossa, jossa virkailija ilmoitti Verohallinnon menettelyn olevan voimassaolevan lain mukainen. Virkailijan mukaan ennakkoverona maksamani summa mahdollisesti palautetaan joskus tulevaisuudessa pankkitililleni.

Voiko verottaja todella menetellä näin, vaikka maksoin veron eräpäivänä? Mitä tässä on tapahtunut?

Veroneuvontajohtaja Kati Malinen vastaa: 

Kyllä näin on saanut menetellä, vaikka menettely saattaa verovelvollisen silmin näyttää sekavalta. 

Eräpäivänä maksamasi ennakkovero ei näy vielä eräpäivänä Verohallinnon järjestelmissä eikä näin ole käytettävissä veron maksuun heti, vaan käytännössä vasta päivää tai paria myöhemmin. Koska veronpalautuksesi on ollut jo eräpäivänä käytettävissä ennakkoveron maksuun, on veronpalautuksellasi kuitattu erääntynyttä ennakkoveroa, vaikka oletkin maksanut ennakkoverosi ajallaan.

Veronkantolaki antaa Verohallinnolle mahdollisuuden käyttää henkilöasiakkaan veronpalautusta verotuksen päättymisen jälkeen erääntyviin tai jo aiemmin erääntyneisiin, mutta vielä maksamattomia olevia veroihin tuloverotuksen päättymispäivästä lähtien aina seuraavan kuun 4. päivään asti heti verojen eräpäivänä.

Sinun tapauksessasi verotus on valmistunut 2.6. ja veronpalautusta on näin ollen voitu käyttää viimeistään 4.7. erääntyviin veroihin. 23.6. erääntynyt ennakkoverosi on osunut juuri tälle välille, joten Verohallinto on käyttänyt veronpalautusta ennakkoverosi maksuun ennakkoveron eräpäivänä. Jos olisit maksanut ennakkoverosi vaikka viikon etuajassa, ei veronpalautustasi olisi käytetty ennakkoveroon, koska oma suorituksesi olisi jo näkynyt eräpäivänä Verohallinnon järjestelmässä.

Nyt kun omaa maksuasi ei tarvittu 23.6. erääntyneeseen ennakkoveroon, Verohallinto käyttää sen 24.8. erääntyvään ennakkoveron erään. Sinun ei siis tarvitse maksaa tuota seuraavaa ennakkoveron erää, jos 23.6. maksamasi summa riittää kattamaan koko ennakkoveron tai voit maksaa ennakkoveron vain siltä osin, kuin se ylittää veronpalautuksen määrän. Jollei sinulla olisi ollut tulevia ennakkoveron eriä tai erääntyneitä muita veroja, olisi 23.6. maksamasi summa palautettu sinulle noin viikon kuluessa maksusta, jollei muita maksamattomia veroja tai ilmoituspuutteita olisi ollut.

Kannattaa aina tarkistaa ajantasainen tilanne maksuistasi ja palautuksista Omaverossa. Täältä löydät ohjeet, miten tarkistat Omaverossa, onko palautuksesi käytetty verojen maksuun.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti