veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Miksi veronpalautustani on käytetty ennakkoveroon?

Miksi veronpalautustani on käytetty ennakkoveroon?
28.6.2022

Olen vastikään aloittanut elinkeinotoiminnan ja hakenut siihen ennakkoveroja. Ensimmäinen ennakkoverojeni eräpäivä oli 23.6. Veronpalautukseni vuodelta 2021 piti aiemmin saamani verotuspäätöksen mukaan tulla minulle 3.8.2022, sillä verotukseni valmistui jo 7.6.2022. 

Sain kuitenkin Verohallinnolta tiedon, että veronpalautustani verovuodelta 2021 on käytetty ennakkoverojeni maksuun. Kirjeessä on todettu käyttöpäiväksi 23.06.2022, sama kuin ensimmäisen ennakkoveroni eräpäivä. 

Soitin Verohallinnon neuvontaan, josta virkailija ilmoitti Verohallinnon menettelyn olevan voimassaolevan lain mukainen. Virkailijan mukaan ennakkoverona maksamani summa mahdollisesti palautetaan joskus tulevaisuudessa pankkitililleni.

Voiko verottaja todella menetellä näin, vaikka maksoin veron eräpäivänä? Mitä tässä on tapahtunut?

Verojuristi Kati Malinen vastaa: 

Kyllä näin on saanut menetellä, vaikka menettely saattaa verovelvollisen silmin näyttää sekavalta.

Eräpäivänä maksamasi ennakkovero ei näy vielä eräpäivänä Verohallinnon järjestelmissä eikä näin ole käytettävissä veron maksuun heti, vaan käytännössä vasta päivää tai paria myöhemmin. Koska veronpalautuksesi on ollut jo eräpäivänä käytettävissä ennakkoveron maksuun, on veronpalautuksellasi kuitattu erääntynyttä ennakkoveroa, vaikka oletkin maksanut ennakkoverosi ajallaan.

Laki antaa Verohallinnolle mahdollisuuden käyttää veronpalautusta verotuksen päättymispäivänä maksamatta oleviin, erääntyneisiin veroihin. Tämän lisäksi henkilöiden veronpalautusta käytetään tuloverotuksen päättymispäivästä lähtien aina seuraavan kuun 4. päivään asti erääntyvien verojen maksuksi heti verojen erääntyessä.

Yleensä verotuksen valmistuminen on käsitykseni mukaan Verohallinnossa pyritty ajoittamaan niin, ettei ennakkoverojen eräpäivä satu verotuksen valmistumisen ja sitä seuraavan kuun neljännen päivän väliin. Sinun tapauksessasi varmaankin ennakkoverojen hakeminen verotuksen päättymisen jälkeen on vaikuttanut asiaan.

Koska verotuksesi on valmistunut jo 7.6., veronpalautusta on voitu käyttää 23.6. erääntyneen ennakkoverosi maksuun ennakkoveron eräpäivänä. Jos olisit maksanut ennakkoverosi vaikka viikon etuajassa, ei veronpalautustasi olisi käytetty ennakkoveroon, koska oma maksusi olisi jo näkynyt eräpäivänä Verohallinnon järjestelmässä.

Siltä osin kun omaa maksuasi ei tarvittu 23.6. erääntyneeseen ennakkoveroon, Verohallinto käyttää sen seuraavaan ennakkoveron erään. Sinun ei siis tarvitse maksaa tuota seuraavaa ennakkoveron erää, jos 23.6. maksamasi summa riittää kattamaan koko seuraavankin ennakkoveron erän tai voit maksaa ennakkoveron vain siltä osin, kuin se ylittää Verohallinnolla jo olevan aiemman suorituksesi määrän. Jollei sinulla olisi ollut tulevia ennakkoveron eriä tai erääntyneitä muita veroja, olisi 23.6. maksamasi summa palautettu sinulle noin viikon kuluessa maksusta, jollei muita maksamattomia veroja tai ilmoituspuutteita olisi ollut.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti