veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Miksi veronpalautukseni käytetään perintöveroon?

Miksi veronpalautukseni käytetään perintöveroon?
2.9.2019

Verottajalta saamani tiedon mukaan saan 1 700 euroa veronpalautusta 5.11.2019. Tuloverotukseni päättyy 27. syyskuuta. Olen saanut pienen perinnön, josta maksan perintöveroa 400 euroa. Perintöveron eräpäivä on 3.10.2019.

Olenko ymmärtänyt oikein, että verottaja käyttää tuloveron veronpalautuksestani 400 euroa perintöveroon ja saan palautusta vain 1 300 euroa?

Verojuristi Kari Malinen vastaa:

Olet ymmärtänyt oikein. Jos perintövero on vielä maksamatta sen eräpäivänä, käytetään tuloveron veronpalautusta perintöveroosi.

Jos verovelvollisella on verotuksen päättymisen jälkeen erääntyviä tai jo aiemmin erääntyneitä, mutta vielä maksamattomia olevia veroja, veronpalautusta käytetään näiden verojen maksuun tuloverotuksen päättymispäivästä lähtien aina seuraavan kuun 4. päivään asti.

Veronpalautustasi voitaisiin näin ollen käyttää heti verotuksen päätyttyä 27.9. niihin veroihin, jotka tuolla hetkellä ovat erääntyneet ja maksamatta sekä lisäksi lähtökohtaisesti viimeistään lokakuun neljäntenä päivänä erääntyviin veroihin niiden eräpäivänä. Käyttöaika voi myös tietyissä tapauksissa pidentyä, esimerkiksi jos asiakkaalla on ilmoituspuutteita.

Jos veronpalautus riittää kattamaan kokonaan viimeistään verotuksen päättymispäivää seuraavan kuukauden 4. päivänä erääntyvän muun veroerän, kuten sinun tapauksessasi, ei silloin tuota veropalautuksella katettua, erääntyvää veroa tarvitse maksaa lainkaan. Jollei veronpalautuksesi olisi riittänyt koko erääntyneen perintöverosi maksuun, tulisi sinun maksaa jäljellä jäävä osa erääntyvästä perintöverosta sen eräpäivänä.

Kannattaa huomata, että Verohallinto käyttää veronpalautusta verojen maksuksi heti veron eräpäivänä, vaikka kyseinen vero maksettaisiinkin silloin. Tämä johtuu siitä, että veronpalautus on Verohallinnon käytettävissä ennen eräpäivänä maksettavaa maksua.

Jos kuitenkin maksat sinulle määrätyn perintöveron sen eräpäivänä ja veronpalautustasi käytetään perintöveroon, eräpäivänä maksamasi summa palautetaan pankkitilillesi automaattisesti, jollei sinulla ole muita erääntyneitä veroja tai ulosotossa olevia velkoja, joiden maksuun tätä summaa voitaisiin käyttää.

Jos perintöverosi olisi ollut vähintään 500 euroa ja se olisi sen vuoksi jaettu kahteen maksuerään, käytettäisiin 1. eräpäivänä maksamaasi summaa tähän seuraavaksi erääntyvään maksamatta olevaan 2. erään.

 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti