veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Mätkyjä tulossa vuodelta 2022 – voinko lyhentää verovelkaani jo nyt?

Mätkyjä tulossa vuodelta 2022 – voinko lyhentää verovelkaani jo nyt?
28.12.2022

Joudun todennäköisesti maksamaan jäännösveroja vuodelta 2022 varsin reilusti. Näihin mätkyihin tulee aikanaan maksuohjelma.

Haluaisin kuitenkin maksaa jo tammikuussa verottajalle maksun, jolla lyhentäisin tulevaa verovelkaani. Onko tällainen järjestely mahdollinen? Olen kuullut esimerkiksi lisäennakosta.

Verojuristi Miika Härkönen vastaa:

Voit maksaa vuoden 2022 veroja lisää esimerkiksi lisäennakolla.

Vuoden 2022 lisäennakkoa on voinut hakea 7.12.2022 alkaen. Jos lisäennakon eräpäivä on tammikuussa ja maksat veron eräpäivään mennessä, verolle ei lasketa viivästysseuraamuksia.

Jos lisäennakon eräpäivä on myöhemmin kuin tammikuussa, lasketaan summalle huojennettu viivästyskorko, joka on korkolain mukainen viitekorko lisättynä kahdella prosenttiyksiköllä eli tällä hetkellä 2 %. 

Suomen Pankin vahvistama korkolain mukainen viitekorko ajanjaksona 1.7.–31.12.2022 on 0,0 %. Viivekorko sekä huojennettu viivästyskorko lasketaan kalenterivuotta edeltävän puolivuotiskauden viitekoron perusteella. 

Jos maksu myöhästyy Verohallinnon lisäennakolle määräämästä eräpäivästä, tulee maksaa ”tavallinen viivästyskorko”, jossa tähän viitekorkoon lisätään 7 prosenttiyksikköä. 

Jos haet lisäennakkoa paperilomakkeella ja haluat maksaa lisäennakkoa vuodelle 2022 ilman viivästysseuraamuksia, lomakkeen tulee olla Verohallinnossa viimeistään 31.12.2022.

Rahat, verot, työ & eläke, koti