veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Marjametsistä ja hillasoilta lisätuloja verotta, kunhan et saa poimimisesta palkkaa

Marjametsistä ja hillasoilta lisätuloja verotta, kunhan et saa poimimisesta palkkaa
5.7.2021

Ahkera marjanpoimija saa mukavasti verovapaata lisätuloa, kun myy mustikat, hillat ja puolukat sellaisenaan. Jos saat marjametsissä ja lakkasuolla rehkimisestä palkkaa, maksat tulostasi veroa.

Luonnonvaraisten marjojen myynnistä saatava tulo on verovapaata, jos keräät ja myyt marjat itse. 

Marjoista ei saa keitellä hilloa tai jatkojalostaa niitä muulla tavalla, sillä esimerkiksi pakastettuja, makeutettuja, survottuja, mehustettuja tai kuivattuja eli jatkojalostettuja marjoja ei saa myydä verottomasti eteenpäin. Marjojen siivoaminen ei sen sijaan ole jatkojalostamista. 

Voit myydä verovapaasti jokamiehen oikeudella poimimasi marjat itse vaikkapa torilla, tienvarren levähdyspaikalla tai yksityiselle ostajalle somessa. Saat myydä marjasi verovapaasti myös suoraan ravintolalle tai tukkuostajalle. 

Et maksa luonnonvaraisten marjojen myynnistä arvonlisäveroa, jollet myy marjoja ylläpitämästäsi myymälästä tai muusta erityisestä myyntipaikasta.

5 x luonnontuote

  1. Verovapaasti myytäviä luonnontuotteita ovat ainoastaan marjat, sienet, kävyt sekä kasvit tai niiden osat. 
  2. Mahla, pettu ja kuusenkerkkä ovat verovapaasti myytäviä kasvin osia.
  3. Pakurikääpä ja muut käävät ovat sieniä, joten myös ne ovat verovapaasti myytäviä luonnontuotteita.
  4. Kasvien ja niiden osien myynnistä saatu tulo on verovapaata vain silloin, kun kasvit tai niiden osat kerätään ja myydään käytettäväksi ihmisravintona, lääkkeenä tai lääkeaineen valmistuksessa.
  5. Muista, että tarvitset maanomistajan luvan, jos poimit puun osia esim. kuusenkerkkää, pakuria tai kihokkia tai juoksutat mahlaa. Lue lisää jokamiehenoikeudesta >> 

Saatko palkkaa marjojen poiminnasta?

Jos olet tehnyt luonnonvaraisten marjojen poimimisesta työsopimuksen, keräämisestä saamasi korvaus on palkkaa, jota verotetaan ansiotulon veroprosentin mukaan.

Viljeltyjen marjojen poiminnasta saatu tulo on aina veronalaista tuloa. 

Kukinta lupailee hyvää marjavuotta

Puolukka ja lakka ovat kukkineet tai kukkivat runsaana. Mustikan kukinta on tältä kesältä jo ohi, kertoo Luonnonvarakeskus. 

Mustikan kukinta oli vuoteen 2020 verrattuna hieman runsaampaa ja pölytystulos on Luken havaintojen mukaan hyvä.

Puolukan pääkukinta alkoi eteläisessä Suomessa kesäkuun alkupuoliskolla, pohjoisilla alueilla pääkukinta ajoittui juhannusviikolle. Puolukka on kukkinut vuoteen 2020 verrattuna hieman runsaampana.

Lakan kukinta alkoi Keski- ja Pohjois-Suomessa kesäkuun alkupuoliskolla. Kukinta on ollut pääsääntöisesti keskinkertaista tai sitä runsaampaa, ei kuitenkaan yhtä runsasta kuin vuonna 2020.

Vuosi 2020 oli hyvä marjavuosi ja Luken mukaan edellytykset toiselle hyvälle marjavuodelle ovat hyvät. Eteläiseen Suomeen kaivattaisiin kuitenkin sateita, sillä pitkittynyt helle tekee kypsästä mustikasta pienikokoista.

Luke tarkentaa satonäkymiä, kun marjahavainnot.fi-järjestelmään on saatu enemmän raakiletietoja. 

MISSÄ MARJAT? Marjahavainnot.fi-palvelusta näet kolmen suomalaisen marjan havaintotietoja kartalla. Marjat ovat mustikka, puolukka ja lakka. Voit tarkastella havaintoja joko kypsinä marjoina, raakileina tai kukkavaiheessa. Havaintopaikan tarkka sijainti on karkeistettu, eli havaintometsä sijaitsee jossakin kartalle ilmestyvän 5 x 5 km:n ruudun alueella. Voit myös rekisteröityä palveluun ja jakaa siellä omia marjahavaintojasi.

5 x luonnonmarjat 2020

  1. Puolukkaa kerättiin myyntiin 7,7 miljoonaa kiloa.
  2. Mustikkaa kerättiin myyntiin 4,7 miljoonaa kiloa.
  3. Lakkaa kerättiin myyntiin 93,5 tonnia.
  4. Luonnonmarjoista kertyi poimintatuloa 19 miljoonaa euroa.
  5. Kotimaisten poimijat poimivat marjoista 17 prosenttia, ulkomaiset 83 prosenttia.

Lähde: Ruokavirasto

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti