veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Lahjoja lapsille – milloin lahjasta pitää maksaa perintöveroa?

Lahjoja lapsille – milloin lahjasta pitää maksaa perintöveroa?
21.6.2018

Molemmat vanhempani suunnittelevat antavansa 4 999 euron rahalahjat meille kaikille lapsille. Emme ole saaneet edeltävien kolmen vuoden aikana vanhemmiltamme mitään lahjoituksia.

Jos toinen vanhemmista kuolee seuraavan kolmen vuoden aikana, pitääkö nämä lahjat ilmoittaa perukirjassa? Onko niistä maksettava silloin myös perintöveroa?

Johtava verojuristi Kati Malinen vastaa:

Jos lahjan antanut vanhempi kuolee kolmen vuoden kuluessa lahjan antamisesta, merkitään hänen perillisilleen tai testamentinsaajilleen antamansa lahjat hänen jälkeensä laadittavaan perukirjaan.

Lahja lisätään kunkin lahjan saaneen perillisen perintöosuuden arvoon verotusta toimitettaessa ja näin saadusta kokonaissummasta määrätään perintöverot. Jos saatte kaikki yhtä suuren lahjan, tehdään lisäyskin yhtä suurena teille kaikille lapsille.

Vaikka lahja sinällään on sen antohetkellä ollut lahjaverosta vapaa, muuttuu se siis veronalaiseksi perintöverotuksessa sovellettavan ns. kumulointisäännön vuoksi, jos lahja on annettu kolmen viimeisen vuoden kuluessa ja perintöosuus sekä lahja yhdessä ovat vähintään 20 000 euroa. Tämän vuoksi myöskään niin kutsutuista kuolinvuoteella annetuista lahjoista ei ole hyötyä perintöverosuunnittelun kannalta.

Lesken mahdollisesti antamat ennakkoperinnöt tulee avio-oikeussäännösten vuoksi merkitä perukirjaan, mutta tässä kysymyksessä mainitun kaltaisia ns. tavallisia lahjoja sen sijaan ei merkitä.

Kun kaikki rintaperilliset ovat saaneet yhtä suuren lahjan eikä lahjakirjassa ole muuta mainittu, olettama on, ettei lahja ole ennakkoperintöä. Vaikkei lahjaa olisikaan annettu kaikille rintaperillisille, voi se silti olla tavanomainen eikä siis ennakkoperintöä, jos lahjan arvo ei ole epäsuhteessa antajan oloihin. Mikä yhdessä perheessä katsotaan ennakkoperinnöksi, ei sitä siis välttämättä toisessa perheessä ole.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.