veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Lähes miljoonalla veroprosentti pielessä – toimi nyt ja laita verokorttisi tuloraja kuntoon

Lähes miljoonalla veroprosentti pielessä – toimi nyt ja laita verokorttisi tuloraja kuntoon
28.9.2021

Yli 920 000 henkilön tuloraja ylittyy, jos he saavat loppuvuonna palkkatuloja samaa tahtia kuin alkuvuodesta 2021. Kun tulorajan tarkistaa kohdalleen nyt, tuloja ei joulukuussa veroteta korkeammalla lisäprosentilla.

Verohallinto kannustaa tarkistamaan verokortilta loppuvuoden tulorajan. Jos arvio tänä vuonna tulevista tuloista on liian korkea tai matala, kannattaa mennä Omaveroon, tilata uusi verokortti ja ilmoittaa siinä loppuvuoden todelliset tulot.  

Näin voi välttyä siltä, että joulukuun tuloja verotetaan lisäprosentilla, joka on selvästi perusveroprosenttia kireämpi.    

Näin tuloraja lasketaan:  

  • Vuoden 2021 verokortin pohjana ovat olleet vuoden 2019 verotustiedot tai vuoden 2020 aikana tehdyn muutosverokortin tiedot.
  • Alkuvuodesta tulleella verokortilla näkyvä tuloraja on tarkoitettu helmi–joulukuulle, eli 11 kuukaudelle. Tulorajaan on laskettu mukaan myös lomarahat.
  • Kun muutosverokortin tekee Omaverossa, ilmoitetaan tämän vuoden aikana tulleet tulot sekä niistä maksetut verot. Omaverossa on painike, jonka kautta omat tulot saa lomakkeelle automaattisesti tulorekisterin kautta.
  • Muutosverokorttia tilatessa pitää arvioida loppuvuoden tulot. Muutosverokorttiin merkitty tuloraja on tarkoitettu loppuvuoden tuloille.  

Lue lisää: Miten tarkistan, onko verokorttini tuloraja riittävä loppuvuodelle? 

Lue lisää: Näin tilaat verokortin Omaverossa 

Verokortin voi tilata myös soittamalla numeroon 029 497 000 tai täyttämällä paperilomakkeen

"Kun muutokset verokorttiin tekee nyt, tuloja verotetaan mahdollisesti korkeammalla prosentilla usean kuukauden aikana eikä muutos yksittäisen kuukauden tuloihin ole niin jyrkkä. Jos tuloraja on toisaalta ollut liian korkea, loppuvuodesta veroja tarvitsee maksaa vähemmän", ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta sanoo tiedotteessa. 

Tarkista tulorajasi, vaikka olisit jo tehnyt tänä vuonna muutosverokortin 

Verohallinnon arvion mukaan 43 prosenttia tulorajan mahdollisista ylittäjistä on jo muuttanut veroprosenttiaan tänä vuonna ainakin kerran. 

Reilut puoli miljoonaa, 57 prosenttia, ei sen sijaan vielä ole tehnyt tänä vuonna muutosverokorttia.  

Verohallinto on tänä vuonna ensimmäistä kertaa lähettänyt Suomi.fi-viesteinä sähköpostimuistutuksia henkilöille, joiden veroprosentti vaikuttaa alkuvuoden tulojen perusteella liian matalalta. Samalla kehotetaan tarvittaessa tekemään uusi verokortti Omaverossa. 

Kun henkilö on ottanut käyttöön Suomi.fi-viestit, hän saa palvelua käyttäviltä viranomaisilta viestit sähköisessä muodossa. Suomi.fi-viestien käyttäjät eivät saa viranomaisilta enää paperipostia. 

Suomi.fi-viestit-palvelun käyttäjiä on tällä hetkellä lähes 700 000. 

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti