veronmaksajat.fi

VEROT

KKV: Pankki- ja vakuutusalan bonusten kilpailua vääristävä verotuki poistettava

KKV: Pankki- ja vakuutusalan bonusten kilpailua vääristävä verotuki poistettava
31.3.2021

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) ehdottaa valtiovarainministeriölle pankki- ja vakuutusalan bonusten verotuen poistamista. Tämä vääristää vakuutusyhtiöiden välistä kilpailua, KKV toteaa tiedotteessaan.

KKV:n mukaan verotuki suosii yhtä yritystä, OP Ryhmää, muiden yritysten kustannuksella.

Bonusten verokohtelun aiheuttama verotuki on suuruudeltaan arviolta 100 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä Verohallinnon tulkinta on, että bonukset ovat verottomia, jos ne käytetään saman yrityksen palvelu- tai vakuutusmaksuihin.

"Verotuella tarkoitetaan verojärjestelmään tehtyä poikkeusta, jolla tuetaan jotain tiettyä elinkeinoa tai verovelvollisryhmää. Verotuen vuoksi huomattavan suuret, esimerkiksi asuntolainoista maksettavat, bonukset jäävät verotuksen ulkopuolelle. Kun bonukset käytetään vakuutusmaksuihin, vääristää tämä vakuutusyhtiöiden keskinäistä kilpailua", kuvailee KKV:n johtaja Maarit Taurula.

KKV:n valtiovarainministeriölle tekemässä aloitteessa ehdotetaan pankki- ja vakuutusalan bonusten verokohtelun muuttamisesta kilpailuneutraaliksi. KKV ehdottaa, että pankki- ja vakuutusalan bonusten verokohtelua muutettaisiin siten, että perusteeton ja kilpailua vääristävä verotuki poistuisi.

KKV selvitti vuonna 2019 vakuutusyhtiö Ifin pyynnöstä, rajoittaako OP Ryhmän bonusjärjestelmä kilpailua vahinkovakuutusmarkkinoilla merkittävästi kuluttajien vahingoksi. Tuolloin ei löytynyt näyttöä määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. KKV:n näkemyksen mukaan bonusjärjestelmä ei silti ole ongelmaton. Järjestelmä vääristää vakuutusyhtiöiden välistä kilpailua ja tekee kuluttajille vaikeammaksi vertailla pankki- ja vakuutustuotteiden hintoja.

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti