veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Kiinteistöveroilmoitukset nyt Omaverossa – yli 500 000 maksoi viime vuonna veronsa myöhässä

Kiinteistöveroilmoitukset nyt Omaverossa – yli 500 000 maksoi viime vuonna veronsa myöhässä
17.3.2022

Kiinteistöveropäätökset ovat nyt Omaverossa. Yritys- ja yhteisöasiakkaiden pitää ilmoittaa muutokset Verohallintoon viimeistään 2.5. Henkilöasiakkaiden määräpäivä on 10.5. Jos tiedot ovat oikein, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Tarkista kiinteistöveropäätöksen tiedot ja ilmoita mahdolliset muutokset määräpäivään mennessä. 

Kiinteistön tiedot kannattaa tarkistaa erityisen huolellisesti silloin, jos kiinteistöllä sijaitsevaan rakennukseen on tehty perusparannusta tai rakennuksen käyttötarkoitus on muuttunut. Esimerkiksi kesämökin muuttaminen vakituiseksi asunnoksi pitää ilmoittaa kiinteistöveroilmoituksella.

”Jos kiinteistöllä on tehty suuria parannuksia, kuten lisätty vesijohto, viemäri tai koneellinen ilmastointi, ne pitää ilmoittaa, ylitarkastaja Jukka Backlund Verohallinnosta neuvoo tiedotteessa.

Vuonna 2021 kaikkiaan 70 000 kiinteistönomistajaa 2,2 miljoonasta teki muutoksia kiinteistöveroilmoitukseensa. Backlundin mukaan valtaosa muutoksista koski nimenomaan rakennusten ominaisuuksia. 

”Jos muutoksia ei ilmoita kiinteistöveroilmoituksella, vaihtoehtona on tehdä muutoksenhaku jälkeenpäin, mikä on hidas prosessi. Vuosittain tuhansilta kiinteistönomistajilta jää muutokset tekemättä määräaikaan mennessä.” 

Suurimmalla osalla kiinteistönomistajista veron eräpäivät ovat elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa. Maksueriä on kaksi, jos kiinteistövero on 170 euroa tai enemmän.

Saat kiinteistöveron maksamista varten tilisiirtolomakkeet kiinteistöverotuspäätöksen mukana. Kiinteistöverotuspäätöksessä on kerrottu myös eräpäivät. 

Jos tilaat kiinteistöverosta e-laskun, tilaus koskee myös jäännösveroa ja ennakkoveroa. Lue lisää kiinteistöveron maksamisesta

Moni maksaa kiinteistöveronsa myöhässä

Viime vuonna lähes neljäsosa, yli 500 000 kiinteistönomistajaa, maksoi kiinteistöveron myöhässä, ja yksi prosentti ei maksanut veroa lainkaan. Vuonna 2021 kiinteistöveroa jäi maksamatta 16 miljoonan euroa. 

Maksamattomalle verolle alkaa kertyä viivästyskorkoa heti eräpäivän jälkeen.

4 faktaa kiinteistöverosta

  1. Kiinteistövero lasketaan kiinteistön arvon perusteella. Kiinteistön arvo perustuu maapohjan ja sillä sijaitsevien rakennusten arvoon.
  2. Rakennusten arvo perustuu niiden ominaisuuksiin kuten pinta-alaan, laatuun ja varustelutasoon, ikään ja valmiusasteeseen.
  3. Maapohjan käyttötarkoitus vaikuttaa kiinteistöveroon. Jos kiinteistöllä on esimerkiksi raivattu peltoa tai istutettu metsää, eri käyttötarkoituksiin käytetyt pinta-alat ja muutokset niissä pitää ilmoittaa kiinteistöveroilmoituksella.
  4. Kiinteistöveroa maksaa tänä vuonna vajaat 2,2 miljoonaa kiinteistönomistajaa.

Minna Petäinen

KIINTEISTÖVEROILMOITUS 2022| Tarkista kiinteistöveropäätöksen tiedot. Jos kaikki on oikein, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos tiedoissa on korjattavaa, tee korjaukset ja palauta viimeistään 10.5.2022. Yhteisöjen tiedot on korjattava ja palautettava viimeistään 2.5.2022Verojuristin vinkit tarkistajalle 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti