veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Kiinteistövero uudistuu – monen asumiskulut uhkaavat nousta

Kiinteistövero uudistuu – monen asumiskulut uhkaavat nousta
21.8.2018

Kiinteistöveroa ollaan uudistamassa, koska kiinteistöjen verotusarvot ovat jääneet ajastaan jälkeen. Kiinteistöliitto ja Omakotiliitto pelkäävät, että uudistus kiristää monien kiinteistöjen verotusta ja kasvattaa siten asumiskuluja.

Uudistuksen tavoitteena ei ole kiristää tai keventää kiinteistöverotusta kokonaisuudessaan, mutta todennäköisesti verotus muuttuu monessa kunnassa.

”Jos verotuksen kokonaistuotto valtakunnallisesti pysyy entisellään, mutta pienillä paikkakunnilla maapohjan arvostus verotuksessa laskee, isommissa keskuksissa kiinteistöverotus väkisinkin kiristyy”, sanoo Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Vireillä oleva sote- ja maakuntauudistus – jos se toteutuu – voi myös vaikuttaa kiinteistöverotukseen. On kaavailtu, että osa kiinteistöveron tuotosta jaettaisiin kuntien kesken osana sote-palvelujen rahoitusta. ”Silloin kiinteistöverosta tulisi uusi kuntien verotulontasausjärjestelmä ja kiinteistöveron luonne muuttuisi täysin alkuperäisestä, kunnan omiin tarpeisiin kerättävästä verosta.”

Kiinteistöverouudistuksen arvaamattomat seuraukset herättävät huolta myös Omakotiliitossa.

”Uudistuksen tarkoituksena on lisätä verotuksen oikeudenmukaisuutta ja läpinäkyvyyttä. Se on mielestämme järkevää”, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen sanoo.

Liitto on kuitenkin huolissaan siitä, että verouudistuksesta tehdään päätökset kahdessa osassa – ensin kiinteistöjen arvostamisperusteista ja vasta myöhemmin veroprosenteista. ”Kansalaiset eivät pysty arvioimaan uudistuksen seurauksia eivätkä vaikuttamaan uudistukseen. Siksi uudistus pitäisi palauttaa valmisteluun”, Kaija Savolainen sanoo.

Kiinteistöliiton mukaan noin viidenkymmenen suurimman kaupungin kerrostalokiinteistöillä kiinteistövero on noussut noin 65 prosenttia vuodesta 2009 vuoteen 2018. Helsingissä nousu on ollut runsaat 50 prosenttia.

Kiinteistöverouudistuksesta on tarkoitus päättää eduskunnassa ennen ensi kevään eduskuntavaaleja. Uudistuksen on määrä tulla voimaan vuonna 2020.

Kiinteistöliitto ja Omakotiliitto kertoivat verohuolistaan julkistaessaan uusimmat ennusteet asumismenojen kehityksestä. Asumismenotutkimuksen on liittojen toimeksiannosta tehnyt Pellervon taloustutkimus PTT.

Ulla Simola

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.