veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Kiinteistövero tuottaa kunnille vuonna 2018 yli 1,8 miljardia euroa

Kiinteistövero tuottaa kunnille vuonna 2018 yli 1,8 miljardia euroa
20.3.2018

Verohallinnon ennakkotilastojen mukaan kiinteistövero tuottaa tänä vuonna kunnille noin 1 844 miljoonaa euroa, mikä on noin 50 miljoonaa euroa (2,8 %) enemmän kuin viime vuonna toteutunut verotuotto oli. Suurin osa kiinteistöverosta kertyy aikaisempien vuosien tapaan rakennuksista. Maapohjan osuus on noin 27 prosenttia tuotosta.

Vuoden 2018 kiinteistöveron perusteena ovat vuoden 2017 verotusarvot ja kiinteistön sijaintikunnan vuodelle 2018 määräämät veroprosentit.

Kiinteistöveron tuoton kasvua vauhditti yleisen kiinteistöveroprosentin ja muun kuin vakituisten asuinrakennusten veroprosentin ylärajan nosto. 

Yleinen kiinteistöveroprosentti on noussut 41 kunnassa, vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 27 kunnassa ja muiden asuinrakennusten veroprosentti 44 kunnassa.

Rakennusten ja rakennelmien vuoden 2017 jälleenhankinta-arvon laskentaperusteissa on huomioitu rakennuskustannusindeksin nousu. Sen vuoksi rakennusten jälleenhankinta-arvoja on korotettu 0,1 prosentilla. Ikäalennusten vuoksi rakennusten verotusarvojen nousu on kuitenkin voinut Verohallinnon mukaan jäädä pienemmäksi.

Maapohjan verotusarvojen perusteena käytetään kuntakohtaisia tonttihintakarttoja ja arviointiohjeita.

Tarkista kiinteistövero, eräpäivät syksyllä

Kiinteistöverotuspäätökset saapuvat maaliskuussa. Päätös ja sen mukana tulleet ilmoitus- ja selvitysosa tulee tarkistaa. Jos tiedoissa on korjattavaa tai täydennettävää, korjaukset voi tehdä Kiinteistötiedot verkossa -palvelussa.

Kiinteistöveroilmoituksen viimeinen palautuspäivä on 8.5. tai 15.5. Oma palautuspäivä on merkitty ilmoituksen etusivulle. Yhteisöjen ja yhteisetuuksien viimeinen palautuspäivä on 30.4.2018.

Alle 170 euron kiinteistövero maksetaan kerralla ensimmäisenä eräpäivänä ja sitä suurempi vero tulee maksettavaksi kahdessa erässä. Eräpäivät ovat 3.9. ja 15.10.2018.

Kiinteistöveroa ei määrätä, jos vero on alle 17 euroa. Tällaisia kiinteistön omistajia on noin 2 prosenttia.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.