veronmaksajat.fi

VEROT

Kiinteistövero – veroista vihatuin?

Kiinteistövero – veroista vihatuin?
22.1.2018

Kiinteistövero on asumisen vero, jota on vähitellen ruuvattu kireämmälle. Tulevaisuudessa ruuvia aletaan ehkä kiertää nykyistä nopeammin, sillä kiinteistöverosta on tulossa nykyistä tärkeämpi verotulon lähde.

Päättäjille asia on kiusallinen, sillä kiinteistöveroa inhotaan enemmän kuin kenties mitään muuta veroa. Miksi?

Joka kuukausi maksat sitä, vaikka et ehkä tule sitä ajatelleeksi – kiinteistöveroa. Jos asut asunto-osakeyhtiössä, vero uppoaa osaksi kuukausittaista hoitovastiketta. Oletko koskaan tutkinut, miten paljon kotisi kiinteistöveroon lopulta menee euroja?

Kiinteistöverolasku tulee kerran vuodessa. Omakotiasuja tai kesämökin omistaja saa laskun suoraan itselleen, jolloin sen suuruus jää helposti mieleen. Kerros- tai rivitalossa asuvalle asunto-osakeyhtiön osakkaalle kiinteistöveron ja asumiskulujen yhteys on hämärämpi.

Kiinteistöveroa joutuvat kuitenkin – suoraan tai välillisesti – maksamaan lähes kaikki. Tässä jutussa puntaroidaan etupäässä omistusasujien kiinteistöverotusta.

Verokuorman suuruus vaihtelee huomattavan paljon.

Palkansaajaperheen kiinteistöverot 18 maakuntakeskuksessa 2018. Esimerkkiperhe asuu kaupungin tyypillisellä pientaloalueella. Perheen koti on vajaan sadan neliön asunto viiden perheen rivitalossa. Helsingissä suurin osa perheen kiinteistöverosta koostuu tontin verosta, sillä maa on siellä arvokasta. Lähde: Veronmaksajain Keskusliitto

Veronmaksajain Keskusliitto on vertaillut omassa asunnossa asuvan esimerkkiperheen vuotuisia kiinteistöveroja 18:ssa maakuntakeskuksessa. Perhe asuu tavanomaisessa rivitaloasunnossa kaupungin tyypillisellä pientaloalueella.

Esimerkkiperhe selviää tänä vuonna pienimmin kiinteistöveroin Joensuussa. Joensuulaisperhe maksaa kiinteistöveroja yhteensä 218 euroa. Vertailun toiseksi kovin kiinteistöverottaja on Hämeenlinna, 343 euroa.

Aivan omalla kehällään kiertää Helsinki, jossa esimerkkiperhe joutuu maksamaan kiinteistöveroja 440 euroa.

Helsingin kiinteistöveroprosentit ovat alimmat mahdolliset, mutta maa on pääkaupungissa kallisarvoista. Suurin osa Helsingissä maksettavasta kiinteistöverosta on tonttimaan veroa.

Rakennuksesta menevää kiinteistöveroa helsinkiläinen maksaa vähemmän kuin useimpien muiden maakuntakeskuksien asukkaat. Rakennusten verotusarvo ei vaihtele alueittain, kuten maan arvo. Siksi rakennuksesta maksettava kiinteistövero vaihtelee kunnittain vain sen mukaan, mikä on kunnan rakennuksille asettama veroprosentti.

Maakuntakeskuksista vain Turku verottaa vakituista asuinrakennusta yhtä pienellä prosentilla kuin Helsinki. Tontin vero jää kuitenkin Turussa niin paljon pienemmäksi, että esimerkkiperheen vuotuiset kiinteistöverot olivat yhteensä 233 euroa, 207 euroa vähemmän kuin helsinkiläisperheellä.

Lue lisää kiinteistöveron kireämmästä tulevaisuudesta tammikuun Taloustaidosta, joka ilmestyy 24.1.2018. Esimerkiksi tonttien arvostusjärjestelmän uudistus voi puraista veronmaksajia piankin.

Ulla Simola 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti